Lazított a fegyvertartás szabályain a kormány

2011.03.31. 10:37
A kormány eltörölte azt a szigorítást, amelyet a pécsi egyetemi lövöldözés miatt vezetett be tavaly a Bajnai-kormány. Már nem kell hároméves klubtagság a sportlövőknek ahhoz, hogy fegyvert tarthassanak.

Enyhítette a fegyvertartás szabályait a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendeletében a kormány. A módosítással eltörölték azt a szabályt, hogy sportlövészetre lőfegyver és lőszer tartása csak annak a sportolónak engedélyezhető, aki legalább három éve tagja sportlövő egyesületnek, és magas szintű eredményt ért el a minősítő vizsgán.

Ezt a most eltörölt szabályt még a Bajnai-kormány hozta 2010 márciusában. Forgács Imre volt igazságügyi és rendészeti miniszter a döntést akkor – a többi szigorítással együtt - azzal indokolta: szeretnék megakadályozni, hogy az önvédelmi fegyverek szigorú tartásához képest a sportcélú fegyvereket "kvázi" önvédelmi fegyverként használják.

A fegyvertartás szigorítása 2010 tavaszán azért került napirendre, mert a rendőrség tavaly februárban fogta el S. Ábelt, a jogi egyetemistát, akit az ügyészség azzal vádol, hogy iskolai mészárlásra készült sportlövői engedéllyel tartott lőfegyverével. A 2009 novemberi pécsi egyetemi lövöldözés elkövetője is egy lövészklub tagja volt.

A 2010-es szigorítás ellen tiltakoztak a sportág olimpiai bajnokai és a Magyar Sportlövők Szövetsége. Azt jósolták, hogy így az elsősorban tagdíjakból élő sportág ellehetetlenül, mert a lövők tömegesen hagyják majd el a klubokat.

A szövetség idén februárban a Belügyminiszérium kérésére ismét javaslatokat küldött a tárcának a fegyvertartás szabályozásának megváltoztatásáról. Ebben a levélben is a három éves egyesületi tagság követelményének eltörlését kérték. “A sajnálatos pécsi lövöldözés kapcsán hozott szigorítások az egész sportlövő társadalmat sújtották. A pécsi lövöldözéshez hasonló irracionális tettek esetében az eszköz jellege lényegtelen. A sportlőfegyver-tartás szabályainak látszólagos szigorítása nem előz meg hasonló mély társadalmi problémákban gyökerező eseteket” – írta dr. Krzyzewsky Miklós, a szövetség elnöke. Szerinte a három éves korlát bevezetése miatt lehetetlenné vált az utánpótlás építése, ami veszélyezteti az olimpia sport alapjait, miközben az intézkedés nem csökkenti a pécsi lövöldözéshez hasonló tragédiák esélyét.

A szerdán kihirdetett kormányrendeletet az előkészítés fázisában a Belügyminisztérium azzal indokolta, hogy a legutóbbi módosítás óta eltelt időszakban szerzett tapasztalok szerint a szigorítás túlságosan szűkre szabta a lőfegyver megszerzésére és tartására feljogosítható sportlövők körét.