A sportlövők megváltoztatnák a fegyvertartási rendeletet

2010.03.26. 16:35

A Magyar Sportlövő Szövetség (MSSZ), illetve a sportág olimpiai bajnokai egyaránt úgy látják, hogy végzetes következményekkel járhat a sportlövészetre nézve az új, március 10-én elfogadott fegyvertartási rendelet. A pénteki sajtótájékoztatón a szövetség képviselői jelezték, hogy minden törvényes eszközt megragadnak majd azért, így akár az Alkotmánybírósághoz is elmennek, hogy a szabályozást módosítsák, mert a két hete elfogadott változtatások meghozatalánál egyáltalán nem vették figyelembe a sportszakmai szempontokat.

A fegyvertartás új, április 2-án életbe lépő feltételei szerint hároméves klubtagság, és legalább B szintű eredmény kell ahhoz, hogy valakinek saját sportfegyvere legyen. Ezzel azonban - az elsősorban tagdíjakból élő - sportág ellehetetlenül, mert a lövők tömegesen hagyják majd el a klubokat. Németh Balázs, az MSSZ elnökségi tagja szerint a - szintén bevezetett - pszichológiai vizsgálat kötelezővé tétele elegendő a pécsihez hasonló esetek elkerüléséhez. Hammerl László, aki 1964-ben lett olimpiai bajnok, elmondta: teljesen másképpen gondolkodik a fegyverekről, számára ezek sport-, és nem önvédelmi eszközök.

„A sportlövőnek szoros kapcsolata alakul ki fegyverével, amellyel minél jobb eredményeket szeretne elérni - fogalmazott Hammerl. Minden egyéb gondolat hibás, ráadásul egy nagy múltra visszatekintő, évszázados hagyományokkal rendelkező sportágról van szó, amely önfegyelemre, kitartásra és koncentrációra is neveli a fiatalokat.”

Varga Károly, az 1980-as moszkvai olimpia győztese mindehhez hozzátette, a hároméves kötelező klubtagságot egy évre kellene csökkenteni, mert ennyi időt teljesíteni tudnak a sportlövők a klubok által biztosított fegyverekkel.

„Három évig nem fognak az egyesületeknél maradni a sportolók, ennek következtében nem lesz kitől beszedni a tagdíjakat, így a klubok tönkremennek - mondta Varga.. Véleményem szerint mindenkinek alkotmányos joga, hogy sportolhasson, s csak az lesz olimpiai bajnok, aki megfelelően, saját fegyverével tud felkészülni”.