Ötvenezernél is többen igényeltek állampolgárságot január óta

2011.04.01. 14:39

Az egyszerűsített honosítási eljárás első negyedévében 52.605-en kérelmezték a magyar állampolgárságot, tájékoztatott a nemzetpolitikai államtitkárság pénteken.

A kérelmeket 60 százalékban Magyarországon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban és az anyakönyvvezetőknél, 40 százalékban pedig külképviseleteken adták be. A négy legfrekventáltabb befogadóhely Csíkszereda, Budapest, Szabadka és Kolozsvár volt - közölte Wetzel Tamás miniszteri biztos péntek délutáni adatai alapján.

Mint írták, Magyarországon 920 településen, külföldön 65 külképviseleten kérvényeztek az első negyedévben az állampolgárságot, március 12. óta pedig összesen 477 állampolgársági esküt tettek le.

Az államtitkárság arra hívta fel az igénylők figyelmét, hogy a kérelem beadásától számított 3-5 hónapon belül, hiánypótlás esetén ennél hosszabb idő múlva lehet érdeklődni az eskütétel felől.

Az eljárás során továbbra sem merült fel semmilyen probléma, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az anyakönyvezetők, a külképviseletek és a kormányablakok megfelelő szakértelemmel és hozzáállással végzik munkájukat - zárul a közlemény.

Az egyszerűsített honosítási kérelmeket január harmadika óta lehet benyújtani.