Pintér Dezső is Kulcsár Attila ügyfele volt

2011.04.06. 15:33 Módosítva: 2011.04.06. 15:34
Kulcsár Attila újabb háttér-megállapodásokról számolt be a sokmilliárdos sikkasztás vádjával ellene és tizenhét társa ellen folyó büntetőper megismételt elsőfokú eljárásának szerdai tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon.

Kulcsár Attila félórás felszólalásában arról beszélt: számos ügyfele úgy kereste meg, hogy mások ajánlották őt a figyelmébe, mint olyan brókert, aki magas hozamokat tud biztosítani a pénzügyi befektetőknek.

A szóbeli háttér-megállapodásokban Kulcsár óriási sikerdíjakat ígért ügyfeleinek, akik a vádlott szerint nem nevezhetik magukat becsapottaknak, megtévesztetteknek. Kulcsár a szerdai tárgyaláson több tucatnyi sikerdíjas ügyfelét nevezte meg, köztük Karl Imre volt szocialista politikust és Pintér Dezsőt, a TV2 korábbi elnökét.

Kulcsár megjegyezte, hogy vannak olyan egykori ügyfelei, akik hasonló háttér-megállapodások miatt a vádlottak padjára kerültek.

Kulcsár Attila és védője indítványozta, hogy a bíróság a megismételt eljárásban újra hallgassa meg tanúként ügyfeleit.

A cselekmények után 8-10 évvel már az elévülés miatt nem valószínű, hogy újabb gyanúsítottjai, vádlottjai lehetnének a Kulcsár-ügynek.

Biztos befektetés, magas hozamok

A Kulcsár-ügyben az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott 1998 és 2003 között a K and H Bank brókercégének dolgozójaként rendkívül magas hozamokat ígérve offshore-cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek - magánszemélyek és egyes állami vállalatok - pénzét, és ezzel sokmilliárdos kárt okozott.

A büntetőper tavaly újrakezdődött elsőfokú eljárása még a vádlottak meghallgatásánál tart. A tizennyolc vádlott között vannak Kulcsár egyes ügyfelei, magánszemélyek és állami vállalatok korábbi vezetői, valamint a K and H Bank elnök-vezérigazgatója, akit azonban 2008-ban első fokon egyszer már felmentett a Fővárosi Bíróság.

Akkor Kulcsár nyolc évet és 230 milliós pénzbüntetést kapott, több vádlott-társát sújtották letöltendő szabadságvesztéssel, illetve több tíz- vagy százmilliós pénzbüntetéssel. A fővárosi ítélőtábla azonban egy éve megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte azt az elsőfokú döntést és új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot.