Nem lesz hatósági áras a gyógyszer

2011.04.07. 18:26
A kormány továbbra is a gyógyszerek árának növelése nélkül szeretne megspórolni 2013-ig 120 milliárd forintot az állami gyógyszerkiadásokból, de a csütörtökön kezdődő tárgyalásokon a hatósági árak bevezetését elvetették, mondta Nagy Anna kormányszóvivő a gyógyszergyártókkal és nagykereskedőkkel folytatott tárgyalás után. Információink szerint most a kormánynak azt is mérlegelnie kell, hogy ha a gyógyszergyártókra hárítja a terheket, az az orvosokat, kutatókat és gyógyszerészeket is hátrányosan érintheti.

Nem megfelelő a gyógyszertámogatás szabályozása, az orvosokat nem ösztönzi semmi hatékonyabb gyógyszerek felírására, a támogatások nem függnek a gyógyszerek hatékonyságától és nincsenek összhangban a népegészségügyi célokkal sem, emelt ki néhány problémát a jelenlegi gyógyszertámogatási rendszerből Nagy Anna kormányszóvivő. A kabinet csütörtökön konzultációt kezdett az új gyógyszer-finanszírozási rendszer kialakításáról a gyártók és nagykereskedők képviselőivel, valamint szakmai és betegszervezetekkel. A megbeszéléseket azért hívták össze, mert  - az adósságcsökentés egyik elemeként - a Széll Kálmán terv szerint 2013-ig a mai állapothoz képest 120 milliárd forinttal csökkenteni akarják a gyógyszertámogatásokra fordított állami kiadásokat.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy a 120 milliárd forintos elvonás mértéke csökken, Nagy Anna úgy válaszolt: a kormány tartani szeretné magát ehhez a sarokszámhoz.

Azt, hogy ezt milyen eszközökkel szeretnék elérni, Nagy Anna nem részletezte. A kormányszóvivő mindössze két példát említett: szeretnék feléleszteni a generikus programot, azaz a szabadalmi oltalom lejárta után szabadon forgalmazható, olcsóbb, az eredeti gyógyszerekkel azonos hatóanyagot tartalmazó készítmények támogatását.

A kormányszóvivő utalt a támogatási rendszerben a korrupciót csökkentő elemek bevezetésére is, de az Index kérdésére ennek részleteiről nem kívánt beszélni. Ez információnk szerint azt a már korábban megfogalmazott célkitűzést jelenti, amely nyilvánossá tenné a gyógyszergyárak gyógyszerpromóciós tevékenységét és az orvoslátogatók működését, egyben meg is emelné az orvoslátogatók működése után fizetendő díjakat. Korábban lehetett hallani olyan tervről is, hogy a gyártókat a jelenlegi negyedéves ciklus helyett az országos egészségbiztosító havonta versenyeztetné meg termékeik támogatási körbe való befogadásáról. Ettől a támogatások csökkentése is remélhető, de csak egy bizonyos határig.

Nagy Anna leszögezte, a gyógyszerkassza kiadásainak csökkentését  úgy szeretnék megvalósítani, hogy a betegek terhei ne növekedjenek. Mint mondta, a tárgyalásokon egyik lehetséges verzióként felmerült a gyógyszerek hatósági árassá tétele is, de ezt a javaslatot kidolgozó munkabizottság sem támogatta.

Korábban az Index által megkérdezett szakértők azt mondták, nagyon nehéz lesz 2012-ben 83 milliárddal, 2013-ban pedig még további 37 milliárd forinttal csökkenteni a gyógyszerkiadásokat. Információink szerint a mostani tárgyalások is abba az irányba mennek, hogy nemcsak a kiadásokat csökkentik, de különböző eszközökkel igyekeznek növelni a gyógyszerkassza bevételeit. A gyártók ma közel 50 milliárd forintot fizetnek be, az ő befizetéseiket viszont már csak korlátozottan lehet emelni, ellenkező esetben kivonulnak a magyar piacról.

Úgy tudjuk, a gyógyszerkassza kiadáscsökkentésének várható hatásairól készült elemzés több következményre is figyelmeztet. Ha jelentősen korlátozzák a gyártók tevékenységét, az az orvostársadalmat is érzékenyen érintheti, hiszen a cégek eddig jelentős összegekkel támogattak kutatásokat, orvoskonferenciákat, továbbképzéseket. Ha túlságosan megnövelik a gyógyszergyártók terheit, azok megszüntethetik Magyarországon kutatás-fejlesztési tevékenységüket, amely több ezer munkahely megszűnését okozhatja és a GDP-t is csökkentheti. A gyógyszerforgalom csökkentése a patikákra nézve is veszélyes, hiszen bevételük jelentős része a gyógyszereken lévő patikai árrésből származik. A kórházi gyógyszerellátásnak sem tenne jót, ha a gyártókra terhelnék a költségeket, eddig ugyanis jelentős árkedvezményeket tudtak adni az intézményeknek.

A szakmai szervezetek javaslatait hétfő délutánig várják. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium július elsejéig alkotja meg az új gyógyszer-finanszírozási rendszerhez szükséges jogszabályokat.