Újrakezdték a járőrözést Hajdúhadházon

2011.04.14. 10:01 Módosítva: 2011.04.14. 11:40

Valóban csak éjszakai pihenőt tartottak Hajdúhadházon a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, és csütörtökön délelőtt újra kezdték a járőrözés a településen.

A Jobbik helyi képviselője, Rubi Gergely elmondta: a rendőrségen felolvasták neki Pintér Sándor belügyminiszter korábbi nyilatkozatát, amely szerint megakadályozzák a hasonló fellépéseket. Ennek azonban szerintük nincs jogi relevanciája, így folytatják a járőrözést.

Pintér Sándor belügyminiszter egy budapesti konferencián szerda este kijelentette: befejezte a járőrözést az egyesület Hajdúhadházon. Pintér úgy fogalmazott: nem lesz Magyarországon "mondvacsinált törvényesség mögé bújva" járőrözés. Hozzátette, "jogértelmezési kérdésekben egyetértésre jutottunk a Legfőbb Ügyészséggel".

Rubi Gergely
Rubi Gergely

Rubi ezután közölte szerda este, hogy az egyesület tagjai tizenkét órás "jutalompihenőt kaptak". Akkor ezt azzal magyarázta, hogy információja szerint komoly rendőri erők indultak el a fővárosból és a környékről Hajdúhadházra, ezért éjszakára "okafogyottá válik", hogy az utcán legyenek.

A kedden bejelentett terv az volt, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két héten át, összesen kétszáz taggal fog járőrözni Hajdúhadházon demonstratív jelleggel. Rubi csütörtök reggel azt mondta: tartják az eredeti tervet. A Jobbik helyi képviselője hozzátette: bocsánatkérést várnak Pintértől azért, mert a település elhagyására szólította fel az egyesület 40, helyi lakos tagját.

Rubi csütörtök délelőtti közleménye szerint a rendészeti vezetők hivatali hatalommal való visszaélés bűncselekményét valósítják meg a rendőri erők átszervezésével kapcsolatban, és ezért feljelentést tesznek a legfőbb ügyészsénél az "erre fordított adóforintok hűtlen kezelése ügyében". Rubi hozzátette, hogy egyben lemondásra szólíták fel Orbán Viktor miniszterelnököt és Pintért.