Leváltották a Pest megyei rendőrfőkapitányt

2011.04.18. 13:39 Módosítva: 2011.04.18. 13:44
Indoklás nélkül visszavonta Ármós Sándor, a Pest megyei rendőr-főkapitányság vezetőjének kinevezését Pintér Sándor belügyminiszter. Utódja Simon Tamás lesz, aki korábban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőr-főkapitányságot irányította. Úgy tudni, a leváltott főkapitánynak téves adatokat szolgáltató gazdasági vezető közalkalmazotti jogviszonyát is megszüntették.

Ármós Sándor megyei főkapitány korábban belső körlevelet küldött a bűnügyi és a rendészeti igazgatónak, hivatalvezetőknek, a humánigazgatási és ellenőrzési szolgálatnak, illetve a megyei rendőrkapitányságok vezetőinek, miszerint a megyei rendőrség idei költségvetése kétmilliárd forinttal alacsonyabb, mint a múlt évi.

A hétfőn leváltott kapitány úgy fogalmazott, a költségvetés a személyi juttatásokon belül nem tartalmazza a kötelező bérfejlesztések összegét, a túlmunka pénzügyi megváltásának kerete pedig már a decemberi túlórákkal kimerült, sőt tízmillió forinttal túl is lépték azt. A főkapitány ezek miatt túlórát fizetni csak az uniós elnökség rendőri biztosításában résztvevő állománynak engedélyez.

Gyorsan visszavonta

Egy nappal később - a hétvége ellenére - soron kívüli vizsgálatot rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója a Pest megyei rendőr-főkapitányság gazdálkodása miatt. Ármós ezután visszavonta a gazdasági szigorításokról hozott intézkedéseit, mondván, az ORFK a megyei főkapitányság gazdasági helyzetét stabilnak találta, a kiadott körlevél hibás számadatokkal kalkulált.

A kiadott körlevél szerint nincs fedezete a napidíjnak, a 200 ezer forintos cafetériajuttatás egy részének és a szociális juttatások 80 százalékának. Ugyanígy nem jut pénz a külsős tolmácsokra és szakértőkre, a tanúk útiköltségére és arra sem, hogy kifizessék, ha a körzeti megbízottak magánautóikat használják szolgálati autóként. Ezekre a tételekre körülbelül 340 millió forint kellene.

Csak indokolt esetekben

Ezek fényében Ármós Sándor a dologi kiadások területén elrendelte, hogy a járművek kilométerkeretét 50 százalékra állítsák be, a saját kezelésű járműveket csak akkor javíttassák, ha az különösen indokolt, nyári gumikat pedig kizárólag a motorokon cseréljenek, azt is csak a gödöllői uniós rendezvények biztosítási feladatai miatt. Ezeken túl a főkapitány elrendelte, hogy minden beszerzést, szolgáltatást szüneteltetni kell.