Fesztelenül, ne esztelenül partizz

2011.04.19. 23:12
Kétnapos konferencia zajlik Az ifjúság biztonságos szórakozásáért néven a Dürer Kertben. A West Balkánban történt januári halálos baleset után néhány szülő megalakította a Riadólánc Gyermekeink Biztonságos Szórakozásáért Egyesületet, első akciójuk ez a konferencia.

A “Partyzz fesztelenül, de ne esztelenül” szlogenű konferenciát Tarlós István nyitotta volna meg, de ő nem tudott eljönni kedd reggel a Dürer Kertbe, ezért kabinetfőnöke, Szeneczei Balázs mondott pár üdvözlő mondatot helyette. “Bármilyen jogszabályokat alkothatunk, ha azokat utána nem ellenőrizzük, nem építünk ki hozzá megfelelő monitoring rendszert, akkor hiába” - hallhattuk többek közt.

Képek a konferenciáról
Forrás: MTI

Az előadások előtt a helyszínen sajtótájékoztatót tartott Zugló polgármestere, Papcsák Ferenc és alpolgármestere, Rozgonyi Zoltán, aki a közbiztonságért felel a kerületben és a West Balkán-ügyben érintett Terézváros polgármestere Hassay Zsófia. Papcsák Ferenc elmondta, hogy neki is van egy 17 éves fia, aki a tragikus estén pont a WB-be ment volna, de a nagy tömeg miatt átmentek máshova. Szerinte nemcsak társadalmi kérdésről van szó, amikor a biztonságos szórakozás körülményeit akarják megteremteni, ez minden család személyes ügye is. Papcsák úgy gondolja, a fiataloknak akkor kell jól érezniük magukat, amikor fiatalok, de a biztonságukat szavatolni kell: “egy biztonsági szolgálat akkor jó, ha észrevétlen, de erős”.

Hassay Zsófia polgármester a West Balkánban történtekről csak a döbbenet hangján tudott beszélni - ahogy fogalmazott köszöntőjében. Azzal nyugtatta a közönséget, hogy hamarosan bekövetkeznek azok a törvényi változások , amik kellenek ahhoz, hogy ne történhessen meg ilyen még egyszer, mert utána már csak működési engedéllyel működhetnek szórakozóhelyek.

A kávészünetben arról kérdeztem, hogyan volt lehetséges, hogy hónapokig úgy üzemelt a West Balkán a baleset előtt néha reggel hatig is a város egyik legforgalmasabb terén illegálisan, hogy a rendőrségnek az nem tűnt fel. “A kerületben négy ember felel a szórakozóhelyek szabályainak betartatásáért, és 705 hely tartozik alájuk. De feltűnt nekünk is a West Balkán, ezért december közepén egyszer kimentünk, és bezárattuk a helyet egy éjszakára, mert a nyilvántartásba vételi engedélyükkel is csak tízig lehettek volna nyitva” - mondta el. A kerület évente 200 millió forintot fizet azért, hogy térfigyelő kamerarendszert tartson fenn, ezért Hassay Zsófia arra nem reagált inkább nyilvánosan, hogy vajon miért nem látta a rendőrség a bulikat. További értetlenkedésemre munkatársa segítségével elmondták, hogy ez a kérdés nem a polgármester, hanem a jegyző területe. Azt ígérte, bővíteni fogják az ezzel foglalkozó hatósági emberek létszámát.

Én és én

A Riadólánc képviseletében Buzás Erika vezette a koncertteremben zajló konferenciát, míg kint párhuzamosan tinédzsereknek rendhagyó osztályfőnöki órát tartott először a PASO együttes, aztán Copy Con. A szolnoki rasztafári a tiszteletről, az I&I felfogásról beszélt a diákoknak, és arról, hogy nem a biztonságiakra kell bízni magukat, hanem meg kell előzni a bajt. “Nem voltak túl kérdezősek a diákok, de azért volt két lelkes lány” - mondta el. Menedzsere arra hívta fel a figyelmemet, hogy szerinte elég nagy biztonsági kockázatot jelentenek az úgynevezett “buliban a lépcsőn ülő lányok”, akikből megfigyelése szerint minden helyen akad jó pár, és nem lehet tőlük elférni.

Apuka

A konferencia legmegindítóbb része az volt, amikor a feleségével jelen lévő Kadosa Ferenc, a West Balkánban elhunyt Kadosa Kinga édesapja szólalt fel a szervezők kérésére. “Félig a másik kislány, Emese szülei is voltunk, mert annyira jó barátnők, szinte ikrek voltak. Nem voltak narkósok, mint az kiderült, se alkoholt, se drogot nem találtak a vérükben” - mondta. “A rendőrség szépen áttolta a felelősséget a szülőkre, pedig rajtunk még a barátaink is mosolyogtak régen, hogy túlságosan vigyáztunk rájuk.” A Zöld Pardonban kiváltották a zöld kártyát, ellenőrizték a helyeket, ahova jártak, és mindig legkésőbb éjfélre otthon kellett lenniük, szigorú szülői kontroll mellett járhattak szórakozni a lányok. “Én csak azt nem értem, hogy a feleségem, aki parapszichológus és természetgyógyász, fél évig küzdött azért, hogy engedélyt kapjon a rendelőjére, ezzel szemben a hatóságoknak nem tűnt fel, hogy egy szórakozóhelyen több ezren tolonganak mindenféle engedélyek nélkül. A szomszédos Jókai téren ezzel szemben már 11-kor bezáratták az éttermeket, a West Balkánt pedig senki sem ellenőrizte” - mondta Kadosa.

Gyermekvédelem

A következő program Téglásy Kristóf, a NEFMI Igazságügyi Főosztályának vezetője volt, aki a kiskorúak védelméről szóló törvénytervezetet ismertette. Az elején kijelentette, hogy hozzá a ifjúságpolitikai ügyek és a drogmegelőzés koordinációja tartozik, a gyermekvédelem nem. “A gyermekeknek nemcsak jogaik, felelősségeik is vannak” - szögezte le, majd átevezett a drogtémára. “Az első szerhasználat ideje egyre lejjebb csúszik” - ismertetett kutatási adatokat.
Felhívta a figyelmet az erről szóló publikus adatokra, amik a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció, vagy ahogy egymás közt hívják, az NSZK részei. (Itt a 39-40. oldalon olvashatnak az ide vonatkozó passzusról, a gyermekvédelmi szolgálat kialakításáról.) Téglásy szerint ki kéne alakítani egy olyan rendszert, hogy a 18 éven aluliak ugyanúgy szórakozhassanak, mint a nagyok, csak alkohol és drog nélkül, erre külföldön sok példa van, hogy a helyeken a kicsik 10-ig bulizhatnak, és nem kapnak alkoholt.

“Régi ifjúságpolitikai alapvetés, hogy a fiatalokra úgy lehet hatni, hogy elmegyünk oda, ahova ők járnak. A fiatalok nagy része ma már virtuális térben mozog. Egy kutatás szerint a 13-17 éves korosztály 88 százaléka van fent a Facebookon, mondhatjuk, hogy aki nincs fent, az vagy nem létezik, vagy olyan helyen lakik, ahol nincs internet” - mondta. “A gyerekek ma már nem néznek tévét, sőt, internetes hírközlő oldalakat sem, minden információt a Facebookról szereznek be, ezért nekünk jelen kell lennünk ott.”

A dizájner drogok problémájára kitérve elmondta, hogy régen azért volt egyszerűbb kezelni a helyzetet, mert a heroinfüggők a herointól annyira kikészültek, hogy előbb-utóbb muszáj volt elmenniük rehabilitációra, ahol megtanították nekik, hogy illeszkedjenek vissza a normális életbe. “A dizájner drogoknál ez nem áll fent, mert használatuk pszichésen károsítja őket, és akik ezt használják, hülyék maradnak, nem lehetnek többé normálisak. A neten könnyen hozzáférhetnek, mert nem illegálisak, de az nem érdekli őket, mennyire károsak” - mondta. A szakember szerint nem lenne megoldás, ha a fiatalokat a szórakozóhelyekről kiszorítanák a közterületekre, mert bent nagyobb kontroll alatt tarthatják őket, “olyan szórakozóhelyek kellenek, ahol nem botlanak lépten-nyomon a portékájukat tukmáló dílerekbe”.

Fontosnak tartja olyan szociális munkások hálózatának kialakítását, amikor a munkások nem az iskola alkalmazottai lennének, hogy a gyerekek nagyobb bizalommal fordulhassanak hozzájuk problémáikkal. Elmondta, hogy készül a kormány új drogstratégiája is, de erről részleteket nem árult el, csak azt, hogy már az általános iskola alsóbb osztályaiban felvilágosítanák a gyerekeket. A szünetben megtudtam, hogy a korábbi drogstratégiát azért dobták vissza, mert túl liberális volt.

Győrfy Pál

Végül Győrfy Pál, az Országos Mentő Szolgálat szóvivője tartott egy remek előadást. 2010-ben 1 millió esethez hívtak mentőt Magyarországon, 34 millió kilométert futottak a mentők és 2400 légi mentésre került sor. Az esetek 78 százalékában tudnak 15 percen belül a helyszínre érkezni: összesen 7000 mentős országszerte. Arról a problémáról beszélt, hogy az életmentéshez legtöbbször túl késő, ha 15 percig kell várni a mentőre, ezért lobbiznak, hogy a Nemzeti Alaptanterv része legyen az újraélesztés. “A statisztikák szerint ma hetven ember fog meghalni hirtelen szívmegállásban, azaz húsz percenként egy ember. Ez egy olyan betegség, aminek nincs előzménye, az első tünet maga a szívmegállás, és ilyenkor 4-5 percen belül lehetne csak újraéleszteni” - mondta.

Ez úgy kapcsolódott a konferencia témájához, hogy a fiatalok az alkohol és a drogok miatt fokozottan veszélynek vannak kitéve, hogy eszméletlen állapotba kerülnek, és az eszméletlen betegeken legtöbbször csak az tudna segíteni, aki mellette van, amikor bekövetkezik az eszméletvesztés. Mesélt az idei Országos Elsősgélynyújtási Versenyről (OEV), ahol a gyerekeknek 18 féle szimulált veszélyhelyzetben kellett életet menteniük. “A WB-tragédiához is kapcsolódott szimulációs gyakorlat Csillebércen. De volt olyan, hogy a WC-ben herointúladagoló embert, vagy a diszkóban a leszakadt mennyezet alá szorulókat, diszkóbaleseteseket és paintball-csata közben megsérült embereket kellett megmenteniük” - mesélte.

Folytatás

A konferencia további részében a szórakozóhelyeken tartott razziákról beszélt Oláh László rendőrfőkapitány, biztonsági intézkedésekről a Sziget technikai tanácsadója, majd a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia képviseletében Rácz József igazgató ismertette a magyar drogfogyasztási szokásokat. A szerdai programban a BM szabályozási főosztályának vezetője ismerteti a zenés-táncos helyek új szabályozását, Pálosi Boglárka, az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakozásért elnöke elmondja, mit tesznek ők a biztonságért, a HÖK részéről Kiss Dávid elnökségi tag tolmácsolja a diákok javaslatait, Révész György, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke arról beszél, hogy hogyan befolyásolhatja a pedagógus a gyerekek szabadidős tevékenységét, a média véleményformálásáról Gyarmati Szabó Éva fog szólni, majd a Riadólánc elnök-helyettese, Nagy Anita zárja a konferenciát személetformáló programjuk részletezésével. A konferencia után Kamaszfesztivált tartanak a Dürerben.