Menetrend szerint menekülnek a cigányok

2011.04.27. 15:20
Az alpolgármester és a kormánymegbízott a jogvédők túlkapásait emlegette az eldurvult gyöngyöspatai események kapcsán. Percekkel a sajtótájékoztató előtt ment el a faluból egy csoport gyerek és nő.

Kormányellenes propagandának tartja az elvaduló gyöngyöspatai eseményeket Horváth László kormánymegbízott. A szerdai helyszíni sajtótájékoztatót tartó politikus elmondta: kedd este érkezett a faluba, éjszaka mindkét féllel beszélt és igyekezett közvetíteni is.

Meglátása szerint a cigányok és a szélsőjobbosok közt érezhető volt a feszültség, "hosszú ideje méregették egymást", a véres verekedést azonban az váltotta ki, amikor "a betyársereg vonult föl s alá."

Horváth László hangsúlyozta, a kormány mindent megtesz a helyzet rendezéséért, de a közelmúlt eseményei erős kormányellenes kampányának tekinthetők. "Nemzetközi botránnyá dagasztják a helyzetet azzal, hogy kitelepítésre bírják rá a romákat" – mondta, majd szavaiból kiderült, hogy a menekülésért nem a faluba költöző szélsőjobbot tartja felelősnek, hanem magukat a cigányokat. "Horváth Aladár társaságából egy romajogi aktivista mondta az embereknek, hogy nektek itt már nincs hazátok" – idézte előző esti emlékeit a kormánymegbízott.

"A kitelepítés a világsajtónak jó" – mondta Horváth, megemlítve: "amikor a Véderő megérkezett, már erős nemzetközi nyomás volt a kormányon. Egyértelmű, a polgárjogi aktivista akkor tud beülni ide, ha már itt a Véderő" – adott sajátos értelmezést az eseményeknek a kormánymegbízott. Horváth a kormányellenes kampány példájaként említette még Gyurcsány Ferenc egymilliós felajánlását.

Menekülés

Percekkel a sajtótájékoztató előtt voltunk tanúi a cigányok menekülésének. Harminc-negyven nő és gyerek várakozott a gyöngyöspatai buszmegállóban, majd tumultuózus jelenetek közepette felszálltak a menetrend szerinti, Salgótarjánba tartó járatra. Hiába kérdezősködtünk, senki nem tudta elmondani, hova tartanak. Valaki azt mondta, a nógrádi rokonokhoz, mások szerint maguk sem tudják.

A helyszínen volt Farkas János cigányjogi aktivista, aki nem nyilatkozott a menekülésről. "Hagyjanak minket békén, megvan a magunk baja."

Az igazi vesztesek az adófizetők

Horváth László hangsúlyozta, a hecckampány érzékenyen érinti az ország minden lakóját. Mégpedig azért, mert a feszült helyzet miatt két hónapja kell fenntartani erős rendőri készültséget, ami eddig 44 millió forintba került az adófizetőknek.

A sajtótájékoztatón nyilatkozatot olvasott fel a falut a polgármester lemondása után vezető alpolgármester, Matalik Ferencné. Szavai szerint a falu nem járul hozzá a demonstrációkhoz és felvonulásokhoz, de kérik, hogy "a jogvédők is fejezzék be a hisztériahadjáratukat". "A falu csak a kormánytól és a rendőrségtől várja a megoldást."

A sajtótájékoztató végén felszólalt egy helyi roma vezető, azt panaszolva: a rendőrség meglepő módon a romáknál tart házkutatásokat, miközben a véderősök mindenki által ismert falubeli szálláshelyeit nem háborgatják. A kormánymegbízott szerint ezekbe az ügyekbe neki nincs beleszólása.