Orbán szerint kénytelenek az erő nyelvén beszélni

2011.04.28. 08:03

"Fontos kormányülésen vagyunk túl. Az ember azt hiszi, mindenki ért a szép szóból, kár, hogy ez nincs így. Ilyenkor egy kormány kénytelen az erő nyelvén beszélni. Btk.-módosítás, részletek a híradásokban" – írta szerda délután Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán.

A miniszterelnök szóvivője tegnap jelentette be, hogy a büntető törvénykönyv szigorítását javasolja a kormány azzal összefüggésben, hogy egy új bűnözési forma, az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon.

Orbán a TV2-nek adott interjúban is beszélt a gyöngyöspatai helyzetről. "Most vagyunk abban a helyzetben, amikor tíz emberből kilenc azt gondolja, hogy ez így nincsen jól (...) az egész ország azt látja, hogy ez az erőszak felé megy, és az erőszakkal szemben meg kell védeni az embereket. Mindenfajta erőszakkal szemben. Ez az állam és ez a miniszterelnök dolga is" – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, hogy a Btk. kezdeményezett szigorítása az ilyen típusú bűncselekmények visszaeső elkövetőire akár végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi. Orbán szerint ezzel meg fog oldódni a probléma. Az interjúban is megismételte: az erő nyelvén kell beszélnie az államnak. Mindenki, aki törvénysértő magatartást tanúsított, haza fog menni, mert egy óra múlva megjelennek az állam képviselői és érvényt szereznek a törvényeknek; eddig volt a türelem meg a belátás, ennek most vége van, jelentette ki Orbán.