Jobbról-balról osztják Pintért

2011.05.04. 20:01

Pintér Sándor belügyminiszter munkáját kritizálta szerdán Gyöngyöspatán Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő, és tüntettek ezzel egyidőben budapesti civilek a gyöngyöspatai cigányok védelmében.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője Gyöngyöspatán tartott lakossági fórumot szerdán, ahol meghallgatta a helyiek panaszait. A politikusnő azokról a bűncselekményekről hallgatott meg történeteket, amelyeket a helyi cigányok követtek el az utóbbi időben.

Morvai szerint hiába mondta Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a településen alig van bűnözés, valójában arról van szó, hogy az emberek már nem is tesznek feljelentést, mert a rendőrség úgyse csinál semmit. A rendezvényen a Jobbik szóvivője gyalázatosnak és katasztrofálisnak nevezte hogy a Fidesz, az LMP és az MSZP megszavazták az egyenruhás félelemkeltést büntető törvényt.

Szerda délután Budapesten is foglalkoztak összegyűlő emberek Gyöngyöspatával. A Százezren Gyöngyöspatáért nevű, Facebook-on szerveződő csoport szervezésében néhány tucat tüntető vonult a Belügyminisztérium elé. Ők azért kritizálták Pintér tárcáját, mert nem lépett fel elég határozottan a gyöngyöspatai cigányokat megfélemlítő szervezetek ellen.

Balog Zoltán felzárkóztatási államtitikár viszont védelmébe vette a belügyet, amikor szerdán arról beszélt, hogy a kormány és rendőrség mindent megtett amit csak lehetett, hogy Gyöngyöspatán ne romoljon a helyzet. Az államtitkár szerint a faluban kialakult feszültség egy szociális vészhelyzet következménye, és csak a jéghegy csúcsa.