Százmilliós áfacsalás gyanújával nyomoznak a Corvin sétány ügyében

2011.05.06. 09:02
Egyelőre csak az áfacsalás gyanúja tűnik igazoltnak a Corvin sétány programnál felmerült visszaélések közül. Ez ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálódik tovább. A hatmilliárdos hűtlen kezelés vizsgálatát a rendőrség folytatja, bár állítólag ez ügyben nagy a politikai ellenszél.

Százmilliós áfacsalás gyanújára bukkantak a Corvin sétány program megvalósulását vizsgáló nyomozók, írja a Népszabadság. A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya eredetileg különösen jelentős, összesen 5,947 milliárd forint értékű vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával kezdett vizsgálódni két feljelentés alapján.

A hűtlen kezelés miatt előbb egy ismeretlen személy, majd Hárs Gábor szocialista parlamenti, egyben független VIII. kerületi önkormányzati képviselő tett feljelentést.

Mindkét feljelentés az önkormányzat vagyonkezelő társasága, a Rév8 gazdasági átvilágításának megállapításaira hivatkozott. Az átvilágítást végzó Mikroorg Kft. tanulmánya szerint az önkormányzat hibás döntések sorozatával, valamint értékbecslés nélküli telekértékesítésekkel 1,653 milliárd forint kárt szenvedett, a Corvin sétány program során további 2,5 milliárd forint, be nem hajtott követelések miatt 420 millió forint, további hibák miatti károkkal együtt összesen 5,947 milliárd forint kár érte a VIII. kerületet.

A Mikroorg tanulmányát a Rév8 vezetése sosem fogadta el, azt szakmailag megalapozatlannak, következtetéseiben hibásnak találta.

A BRFK gazdaságvédelmi nyomozói egyelőre nem találták bizonyítottnak a hűtlen kezelés gyanúját, viszont véleményük szerint az ügyben felsejlik egy százmilliós nagyságrendű áfacsalás gyanúja. Továbbá felmerül a számvitel rendjének megsértése is, mert a programban érintett egyes ingatlanokkal kapcsolatban a rendszer nem biztosította a kiadások és a bevételek egybevetését.

Mivel az áfacsalás és a számviteli bűncselekmények ügyében a Nemzeti Adó és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága az illetékes, a BRFK átadta az ügyet a NAV-nak, írja a Népszabadság. A hűtlen kezelés miatt tett feljelentések ügyében viszont továbbra is a rendőrök nyomoznak. Egy, a lapnak neve elhallgatását kérve nyilatkozó rendőr szerint az ügy "politikai ellenszélbe került", ezért "inkább áll, mint halad".