A miniszter megvédte Alföldi Róbertet

2011.05.16. 15:15
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szocialista Garai István Levente szerint a kormány az egészségügy megmentését ígérte, és ezt optimistán várták az egészségügyben, de az optimizmus már oda. Nem oldódott meg például a rezidensek ügye, sose volt még ilyen kevés rezidens, ami komoly jövőbeni szakorvoshiányt feltételez a jövőben. Garai döbbenetes percenkénti szótagszámmal beszél, ezért elvesztettük a fonalat. Ha jól értjük a lényeget, a kormány rossz egészségügyi politikát folytat, a rezidensekkel pedig külön is kiszúrt, sőt, "üres ígéretekkel becsapta" őket. A rezidenseknek járó bérkiegészítések kifizetésének garantálásáról kérdezett végül Garai.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Halász János nemzetierőforrás-államtitkár megpróbálja szótagszámban felvenni a versenyt Garai István Leventével – olyan az egész, mintha gyorscsévélésben menne a tévéközvetítés. Ő Garaival szemben az elmúlt nyolc évet hibáztatja a helyzetért, szerinte a kormány pont a rendszer fenntarthatóságát érte el az elmúlt egy évben. "A jelenlegi helyzet hosszú, több évtizedes tendencia után alakult ki", vitt új elemet az érvelésbe. Eredményre példaként azt hozta fel, hogy immár úgy is lehet szakot váltani, hogy ehhez nem kell átmenni a költségtérítéses képzésbe, és megteremtették a második szakirány államilag finanszírozott formában történő megszerzését. A rezidensek állítása szerint megkapták a bérkiegészítésüket, késedelmet legfeljebb az új eljárásrend okozott. Garai nem fogadta el a választ, a parlament igen.

  • Szokás szerint csak hét interpellációra került sor, így a nyolcadik és kilencedik helyen jelentkező két jobbikos képviselő nem mondhatja el a magáét. Pedig Gyenes Géza mindent beleadott, interpellációjának 592 karakteres, 66 szavas címet adott.

  • Az interpellációk után azonnali kérdések, majd kérdések következnek, ezután első napirendi pontként a parlament dönthet a bunyevác népi kezdeményezésről, melynek célja a bunyevácok önálló nemzetiségként való elismerése. Az MTA álláspontja szerint a bunyevácok a horvátság részei, így ellenezték a javaslatot, ahogy a kormány és az illetékes parlamenti bizottság is. Ezután tárgyalják a polgárőrségre vonatkozó szabályok szigorítását, mely alapján a polgárőrségek csak bejegyzésük helyén működhetnek, vége a roadshow-nak. A napirend viharos kiegészítése után kedden lefolytatják Lázár János és Balsai István alkotmánymódosító javaslatának általános vitáját. A már megítélt korengedményes nyugdíjak visszavételének lehetőségét megteremtő javaslat vezérszónoki felszólalásaira második napirendi pontként, tízórás időkeretben lefolytatott vitájára a többi napirendi pont tárgyalása után kerül majd sor. Mára lezárjuk közvetítésünket, viszontlátásra!