Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tétényi Éva polgári engedetlenséget jelentett be

2011.05.19. 19:23

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere bejelentette, hogy polgári engedetlenségre hivatkozva nem vezeti le a kormányhivatal által csütörtökre összehívott képviselő-testületi ülést.

Sajtótájékoztatóján - amelyen csaknem száz lakos is megjelent, és tapssal köszöntötte a város vezetőjét - arra hivatkozott, hogy az ülés napirendjén nem szerepelnek a kormányhivatal által korábban alkotmánysértőnek ítélt határozatok. Polgármesteri esküjéhez hűen nem hajlandó a képviselő-testület alkotmánysértő tevékenységében közreműködni.

A kormányhivatal azért hívta össze a testületet, mert korábban a Fidesz-frakció a polgármester és az ellenzék nélkül tartott ülésen elfogadta a város adósságrendezési tervét. A megyei kormányhivatal a Jobbik Magyarországért Mozgalom beadványára reagálva kijelentette,hogy a Fidesz-frakció megsértette az alkotmányt, valamint az önkormányzati törvényt, és május 20-ig előírta a törvényes állapot helyreállítását.

Tétényi előrehozott választásokat akar, ezért korábban márdemonstratív zarándoklatot is szervezett Budapestre. Most azt mondta, kész lemondani, de csak akkor, ha a fideszes képviselők is megteszik ezt. Ha nem mondanak le a fideszes képviselők, akkor megvárják, míg az Alkotmánybíróság is kimondja a testület alkotmányellenes működését és akkor a Parlament oszlatja fel a képviselő testületet. Végső esetben akár polgári engedetlenségi mozgalmat hirdet, ami végső soron szintén feloszlatáshoz vezet - mondta Tétényi Éva.

A kétharmados többséggel az esztergomiak által megválasztott polgármester gyakorlatilag a választások óta harcban áll az előző, fideszes polgármester, Meggyes Tamás híveivel. Ennek vége az lett, hogy a helyi fideszesek január 20-án válságköltségvetést fogadtak el, amiben ugyan nem szántak pénzt az árvízi védekezésre, vagy a kátyúzásra, de 30 millió forintot szavaztak meg saját magánvádas pereik költségére és 90 milliót az évek óta ráfizetéses Élményfürdő felújítására.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2011. május 9-én kimondta, hogy polgármester és az ellenzéki vezetők nélkül megtartott testületi üléseken hozott határozatok és rendeletek törvénysértőek, a képviselő testület munkája pedig alkotmánysértő. A fideszes képviselők egyébkéntolyan reorganizációs programot fogadtak el ami a várost 34 évre "adósrabszolgaságba" dönti. Elfogadtak egy, csak a bankoknak kedvező hitelezői egyezséget is.