Lebontanák a pécsi Magasházat

2011.05.26. 14:35
Ha a közgyűlés megszavazza, önkormányzati és állami hivataloknak helyet adó irodaházak épülnének a helyén. A PPP-projektre hasonlító konstrukcióban az önkormányzat 30 évig bérli az épületet saját cégétől.

Megpecsételheti a hányattatott sorsú pécsi magasház sorsát, ha a város közgyűlése megszavazza, hogy épüljön meg Pécsi Közigazgatási Szolgáltató Központ, írja a Bama.hu. Az önkormányzati hivataloknak helyet adó központ ugyanis a Magasház helyén épülne fel.

Az új csúcshivatalt magántőke bevonásával hoznák létre. Az önkormányzati projektekben eddig is érintett Öresund Holding vásárolná meg az épületet a jelenlegi spanyol tulajdonostól, a Grupo Miltontól.

A cég Magasház helyén, a toronyház lebontása után két kisebb épületet építene. Az összesen 38 ezer négyzetméteres A-kategóriás ingatlan a beruházás befejezése pillanatában 100m százalékban önkormányzati tulajdonba kerül. Ezek után az önkormányzat 30 évre, előre meghatározott bérleti díj fejében bérbe veszi az irodaházat. Az irodaházba önkormányzati hivatalok és állami intézmények költöznének.

Az 1976-ban elkészült Magasházat 1989-ben ürítették ki, amikor az építmény életveszélyessé vált. A hasznosítására több elképzelés is született a luxusszállodától a kollégiumig. Az utóbbi időben azonban csak egyetlen projektnek vált részévé: művészek fényfestési akciója zajlott az épületen. A pécsi Magasház Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületeként került be a Guinness Rekordok könyvébe.