Kártérítést kapnak a kamionforgalom miatt

2011.05.27. 11:51

Jóváhagyta a Legfelsőbb Bíróság azt az ítéletet, mely szerint a közút kezelője köteles kártérítést fizetni egy házaspárnak a 86-os út kamionforgalma miatt. A házaspár azért indított pert, mert az úton áthaladó forgalom miatt életük elviselhetetlenné, ingatlanuk pedig eladhatatlanná vált. A környezetvédők, akik segítséget nyújtottak a perben remélik, hogy az ítélet ráébreszti az illetékeseket, nem lehet tovább halogatni a hatékony forgalomcsillapító intézkedések megtételét a nagy forgalmú utakon.

A két lakos még 2007-ben fordult bírósághoz, hogy megtérítsék a káraikat, a bíróság pedig első- és másodfokon, majd a Legfelsőbb Bíróság a felülvizsgálat során is a lakosoknak adott igazat. Szakértői vélemények szerint az ingatlan esetében 15 százalékos értékcsökkenés történt, a bíróság így ennek megfelelően döntött a vagyoni kártérítésről, a lakosok életminőségének tartós csökkenése miatt pedig nem vagyoni kártérítést is megítélt.

Az uniós csatlakozással jelentősen megnőtt az ország nyugati szélén zajló kerteskedelem, egyrészt emiatt lett óriási forgalom az ezt a térséget átszelő 86-os úton. Másrészt a a párhuzamosan futó osztrák autópályán jelentős útdíjat kell fizetniük a kamionosoknak, ezért inkább a kisebb magyar utat választják.

A 86-os út mentén élő lakosoknak emiatt a megnövekedett forgalom miatt sokkal nagyobb port, kipufogógázt, zajt kell elviselniük és állandó a félelem a balesetek miatt.