Orbán: Tűzcsapokat nyitni dezertálás

2011.06.02. 12:04 Módosítva: 2011.06.02. 12:04

Orbán Viktor dezertálónak minősítette a tüntetéseken füstgyertyázó és tűzcsapokat kinyitó rendvédelmiseket – mondta a kormányfővel való tárgyalás után Árok Kornél, a rendvédelmisek által alapított sztrájkbizottság vezetője, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

Árok Kornél, a sztrájkbizottság vezetője figyeli Powell Pált, a rendvédelmi szervek tárgyalódelegációjának vezetőjét , mellette Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója (Fotó: Kovács Tamás)
Árok Kornél, a sztrájkbizottság vezetője figyeli Powell Pált, a rendvédelmi szervek tárgyalódelegációjának vezetőjét , mellette Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója (Fotó: Kovács Tamás)

Árok szerint a tárgyalásokon nem történt elmozdulás, a kormány ragaszkodik ahhoz a javaslathoz, amelyet a múlt héten Pintér Sándor ismertetett a szakszervezetekkel, mondta a Kossuth téren a tűzoltóknak Árok Kornél. A tárgyalásokon elhangzott: a kormány nem enged, két hét múlva beterjeszti azokat a Pintér Sándor által megfogalmazott javaslatokat az Országgyűlésnek, amelyekkel a korkedvezményes nyugdíjban lévő, 57 év alatti egykori rendőröket, tűzoltókat, vámosokat és más rendvédelmi dolgozókat - nyugdíjuk megvonása mellett - szeretnék visszaterelni a munkába.

A javaslat szerint azoknak a rendvédelmiseknek, akik a korkedvezményes nyugdíjból nem térnek vissza dolgozni, a nyugdíjuk után 16 százalékos adót kellene fizetni, azonban a levonással terhelt nyugdíj összege nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér 1,5-szeresénél.

A tárgyalások nem szakadtak meg, délután 1 órakor a Belügyminisztériumban Pintér Sándorral folytatják az egyeztetést a szakszervezetek. Árok Kornél azt mondta, az eddig ismertetett javaslatokból már nem engednek. Javasolta Orbán Viktornak, hogy menjen ki a Kossuth térre, és tartson ott egy szociális konzultációt. Mint Árok Kornél fogalmazott, a kormányfő erre azt mondta, az ötletet majd elmondja a bohócügyi államtitkárának.

A Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott oldalelnöke, Powell Pál a tárgyalás után ugyanakkor azt mondta: azok a már nyugdíjas rendvédelmi dolgozók, akik úgy döntenek, hogy nem térnek vissza a szolgálatba, hanem nyugdíjban maradnak, a 16 százalékos adó bevezetésével ezt megtehetik, ugyanakkor a gyermekek utáni adójóváírás megmarad a számukra, a nyugdíjuk pedig emelkedni fog. Az érdek-képviseleti vezető ugyanakkor kiemelte: a nyugdíjas rendvédelmisek előtt nyitva áll az út, hogy visszatérjenek a hivatásos szolgálatba, a fegyveres és rendvédelmi szervekhez.

Folytatódnak a rendvédelmi szakszervezetek és a kormány között az egyeztetések, de Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte, azokat lehetőleg a hétvégéig zárják le - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a tárgyalás után.

Szijjártó Péter azt mondta: higgadt, korrekt, nyugodt és mértéktartó volt a tárgyalás. A megbeszélések folytatódnak, amelyek lezárulta után a miniszterelnök ismét személyesen fogadja majd a szakszervezeti delegáltakat. Orbán Viktor adott egy általános tájékoztatást a hivatásos állományt képviselő szakszervezetek delegáltjainak arról, hogy az ország megújításának keretében a gazdasági rendszer és a nyugdíjrendszer átalakítása milyen módon zajlik - ismertette a szóvivő, hozzátéve: a kormányfő felhívta a szakszervezeti képviselők figyelmét arra, hogy még zajlik a szociális konzultáció, amelynek eredménye, vagyis az emberek véleményének ismerete döntően befolyásolja majd a vonatkozó parlamenti döntéseket.

Pintér Sándor a sajtótájékoztatón azt mondta, "közelebb jutottunk ismét egy-egy lépéssel ahhoz, hogy tudomásul vegyék a szakszervezetek azokat az elvárásokat, amelyeket mi szeretnénk érvényesíteni".

A tárgyalások ideje alatt a Kossuth téren mintegy 100 emberrel tüntetett a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete, amelyet nem hívtak meg a tárgyalásokra. Szima Judit elnök itt bejelentette, olyan híreket kapott, hogy a rendőrség elő akarja állítani. Az Index kérdésére Szima Judit elmondta, demonstrációjukat bejelentették a rendőrségnek.

Megosztottak a szakszervezetek

Hét rendvédelmi szakszervezetet zártak ki a kormánnyal folytatott egyeztetésből, közölte a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége. A szervezet közleménye szerint a kormánnyal csak "egyes önjelölt rendvédelmi szakszervezetek, szám szerint 7 – BRDSZ, FRSZ, VPDSZ, HTFSZ, FBVSZOSZ, HOSZ valamint a RÉF Oldal ideiglenes ügyvivője" tárgyal, kizárva a többi, szám szerint 7 szakszervezetet, közöttük a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségét. A tárgyalásokon részt nem vevő szakszervezetek szerint nem alku tárgya a szolgálati nyugdíjrendszer, megvédik jogainkat és nem hagyják, hogy azt egyes szakszervezetek áruba bocsássák.