Huszonötezer budapesti tartozik lakbérrel az önkormányzatoknak

2011.06.04. 09:00

A Magyar Nemzet összesítése szerint átlagosan fejenként százötvenezer forintnyi adósságot halmozott fel az a huszonötezer fővárosi lakos, aki nem fizeti rendesen önkormányzati bérlakása lakbérét. A lap kiszámolta: a huszonhárom fővárosi kerület összesen 3,7 milliárd forint lakbérhátralékot tart nyilván.

Nagy különbségek vannak Buda és Pest önkormányzatai közt. A hat budai kerület összesen 500 millió forintot követel 3300 bérlőtől, a tizenhét pesti kerületnek pedig 3,2 milliárd forinttal tartozik 22 ezer lakó.

A legnagyobb tartozást összességében a VIII. kerületben halmozták fel, itt 487,3 millió forinttal tartozik több mint 3307 lakó. Az V. kerületben 1298 bérlakásra 1009 lakbérhátralékos jut.

Az adósoknak számolniuk kell azzal, hogy április 15. óta már nem védi őket a kilakoltatási moratórium, emlékeztet a napilap. Ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy valószínűleg a közeljövőben nem kell kilakoltatási hullámra számítani, mert a huszonhárom kerület közlései alapján valószínűsíthető, hogy kétszáz alatt marad a nyári lakáskiürítések száma.