A gyorséttermeket szabályozná Lázár János

2011.06.05. 09:53

A Magyarországon működő gyorséttermek kínálatának egészségesebbé tétele és a gyermekek védelme érdekében törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője a törvénytervezetről azt mondta, annak elfogadása után a vendéglátó-ipari egységeknek hatékonyan kell majd tájékoztatniuk a fogyasztókat az általuk kínált ételek összetételéről és alkotóelemeik egészséget megterhelő, károsító hatásairól.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a dohánytermékekhez hasonlóan figyelmeztető címkéken kellene feltüntetni a kalóriaértéket, vagy a nátrium- és zsírtartalom értékeit, és kötelezően csökkentenék az elkészítés során használt transzzsír vagy koleszterin tartalmú zsiradék használatának lehetőségét is - tette hozzá.

A tervezett változtatások egyik legfontosabb eleme, hogy a gyorséttermekben a gyermekeknek ajándékot csak olyan ételek mellé lehetne adni, amelyeknek csökkentett a kalória-, zsír- és sótartalma, ezáltal kevésbé okoz megterhelést egy növekedésben lévő szervezet számára.

A tervek szerint kötelezővé tennék a gyorsétteremláncok számára sportterek, játszóterek kialakítását az éttermek mellett, illetve az egészséges táplálkozást népszerűsítő, az egészségtelen ételek káros hatásaira figyelmeztető tájékoztató anyagokat készítését.

"A cél elsősorban a gyermekek védelme, de szeretném elérni, hogy jó minőségű, az egészséget a lehető legkevésbé megterhelő ételek kerüljenek a hazánkban működő gyorséttermek, gyorsétteremláncok kínálatába" - fogalmazott Lázár János.

A jogszabálytervezetről a politikus egyeztetést kezdeményezett a Vidékfejlesztési, illetve a Nemzetgazdasági Minisztériummal, valamint az egészségügyi államtitkársággal; a törvényjavaslat kidolgozása során pedig az Európai Unió vonatkozó irányelveit is figyelembe veszik majd.  • Hírek
  • Árfolyam