A Duna a barátod vagy az ellenséged?

2011.06.09. 18:12
Közérdekű ismeretterjesztő sajtótájékoztatót tartottak a vízi rendőrök a Kopaszi gáton lévő őrsön.

Amíg betartjuk a szabályokat, addig a Duna a barátunk marad, de amint megszegjük azokat, az ellenségünkké válik – derült ki Tóth Zoltán rendőrezredes, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjének előadásából, amit a Kopaszi gáton található őrsön tartott. A túlélést segítő szabályokra hívta fel a közvélemény figyelmét az esemény.

Magyarország bővelkedik szabad vizekben, folyóink és a jelentősebb vízfolyások együttes hossza 3200 kilométer, az álló vizek száma megközelíti a kétezret. Az ország vizeiben évente átlagosan 260-an vesztik életüket – derül ki rendőrségi adatokból. Ezért fontos az odafigyelés.

A vízi tragédiák megelőzése miatt, a biztonságos szezonért szervezett tájékoztató most csak a Dunára koncentrált, hiszen a dunai vízirendészet dolgozói tartották. Az alapvető céljuk nem a vizektől való elijesztés, hanem a megfontoltabb, józanabb gondolkodásra késztetés volt. Ahogy Tóth Zoltán ezredes mondta: „nem szabad félni a víztől, de tisztelni kell”. Mert ha valaki fél, az inkább ne is menjen bele a vízbe, hiszen félelemben nem tud megfelelően reagálni az egyes mozgásokra. De aki túlságoson nem fél, az pedig alábecsülheti a természet erejét. „Habár felül a gálya, alul a víznek árja, azért a víz az úr” – olvashattuk az idézetet mögötte a kivetítőn.

Az ezredes elbüszkélkedett azzal, hogy tavaly és tavaly előtt egy gyermek sem halt meg a Dunán. Ez a hagyomány sajnos idén februárban megszakadt, amikor egy csónak felborult, és egy kislányt már nem lehetett kimenteni. Itt hívta fel a figyelmet arra a jogszabályi változásra, miszerint ezentúl csónakban minden 16 éven aluli személynek kötelező mentőövet viselni. Ha a kislányon lett volna mentőöv, minden bizonnyal túlélte volna a a balesetet.

Tilos fürdeni

Természetes vizeinkben kizárólag a kijelölt fürdőhelyeken lehet, illetve azokon a helyeken, ahol azt tábla vagy jogszabály nem tiltja. A jogszabály szerint nem szabad fürdeni hajóútban, bóják, nagyhajók, úszó munkagépek 100 méteres körzetében, vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres körzetében, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében, kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek vízisí és vízirobogó (jet ski), egyéb motoros vízi sporteszközök pályáinak területén és hajóállomásokon. Egészségre ártalmas vizekben és városok belterületén lévő szabad vizekben sem szabad fürdeni, bár a kettő összefügg. Budapesten például főleg ezért nem lehet sehol a Dunába menni, mert rettentően mocskos a víz. „A kajakosok mondják, hogy néha a felfröcskölt víztől is kiütéses lesz a bőrük” – meséli Tóth Zoltán. Tilos még fürdeni a tiltó táblával jelzett területeken illetve éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület meg van világítva.

Ha meg akarjuk úszni az élővízben való fürdést, meg kell tanulnunk, hogyan kell viselkedni az élő vizekben. Először is az időjárási viszonyokra kell figyelni, vagy például arra, hogy teli gyomorral, felhevült testtel, alkohol vagy gyógyszer hatása alatt ne fürödjünk. Az ezredes felidézett egy idei esetet, amikor egy férfi ebéd után felfeküdt a gumimatracra a ráckevei-soroksári Dunán, elaludt a tűző napon, majd felborult a matraca, és akkora sokk érte a szervezetét ezáltal, hogy a szíve nem bírta, meghalt. Ha tudunk arról, hogy valaki szívbeteg, egyedül ne engedjük be úszni. Ha csónakázni megyünk, mindig legyen egy felelős vezető, egy kapitány, aki betartatja a szabályokat, és odafigyel a  biztonságra.

Figyelni kell még a mozgó hajók szívóhatására is, főleg ha alacsony a vízállás, mert a nagyobb hajók hajócsavarjai elszívják a vizet. Amikor elmennek a fürdőzők mellett, jönnek a farhullámai és hirtelen visszamegy a mederbe a víz, ez akár kajakokat is a partra vethet, ha nem figyelnek oda.

Dunáról fúj a szél

A Dunán ugyan kevés a vízbe fulladás, ebben a prímet a Balaton viszi, legalábbis a klasszikus vízbe fulladás tekintetében. A Dunán összesen 6 kijelölt fürdőhely van: kettő a Mosoni Dunán Győrben, egy Ráckevén, egy Dömsödön, kettő Baján. Sokszor azért nincs kijelölt fürdőhely, mert az önkormányzatoknak kevés a pénzük biztonságos helyek kialakítására. Az ezredes elmondta, hogy amikor még ő fiatal volt, akkor 30 strand volt a folyón. A 2011-es szezon fő veszélyforrásai a következők: a Margit híd felújítása és a déli M0-s híd munkálatai. A Margit hídnál arra kell figyelni, hogy az összes hajóforgalmat átterelték a munkák miatt a pesti ágra, ezért ott nagyon nagy a hajóforgalom.

A BRFK sajtóosztályán eredetileg azt tervezték, hogy a beszéd után kihajókázunk, és élesben megmutatják majd a stáboknak, hogy hogyan szólítják fel az illegálisan fürdőzőket a víz elhagyására a motorcsónakos rendőrök, és megnézhetjük, hol vannak a legveszélyesebb illegális fürdőhelyek. Az időjárás közbeszólt, pont csütörtök délelőttre lett olyan hideg, hogy még pulóverben is fázni lehetett, egyetlen egy ember sem merészkedett illegálisan a Dunába.

Ezért a Kopaszi gáttól csak a Petőfi hídig mentünk fel egy nagyobb rendőrségi hajóval. Útközben megfigyelhettünk pár nagyobb örvényt az A38 állóhajó felett, megnézhettük közelebbről, miért nem szabad nagyobb álló objektumok közelében fürdeni. Az is kiderült, hogy az A38-ról rengetegen akarnak öngyilkosak lenni. A gyilkos örvények túlélési módszerét sem ártott átismételni: ha az embert elkapja egy örvény, ne kapálózzon, hagyja, hadd húzza le teljesen a meder aljára, mert minden örvénynek van ellenörvénye, ami fel fogja hozni a felszínre előbb vagy utóbb.

A hajóúton megtudtuk azt is, hogy teherhajóval nem szabad Budapesten kikötni, és sétahajónkról megnézhettük, hogyan utasítja az ezredes a Miami Vice-ba illő vagányságú motorcsónakos rendőröket egy szabályszegő dupla uszály ellenőrzésére. Menő volt.