Disznótorral vesztegette meg a bírónőt a felszámoló

2011.06.09. 11:50
Háromnapos disznótorral, ingyen fuvarokkal, autószereléssel, betétkezeléssel vesztegetett meg egy szabolcsi bírónőt egy bírósági felszámoló, aki a juttatásokért cserébe aránytalanul sok ügyben járhatott el. Az ügyészség mindkettejük ellen vesztegetés gyanújával nyomoz.

Gyanúsítottként hallgatta meg a központi Nyomozó Főügyészség a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság felszámolási ügyekben eljáró bíróját, Dr. K-né dr. J. Juditot, illetve H. Attila felszámolót, írja közleményében Keresztes Imre főügyész.

Az ügyészség megalapozott gyanúja szerint a bíró a felszámolótól folyamatosan különböző jogtalan előnyöket fogadott el, például H. Attila rendszeresen szállította személygépkocsijával, intézte a bíró autójának szervízmunkáit és más ügyeit.

A felszámoló intézte a bíró megtakarításaival kapcsolatos ügyeit és a J. Judit érdekeltségébe tartozó cég ügyeit is. A nyomozás során felmerült adatok szerint a bíró a felszámoló költségén vett részt egy háromnapos disznótoron is.

A juttatásokért cserébe a bíró lakásán rendszeresen tájékoztatta a felszámolót a folyamatban lévő, őt is érintő ügyekről. Ezen felül az ügyészek szerint a H. Attilát érintő ügyekben részrehajlóan, sorozatosan jogtalan előnyt biztosítva járt el.

2008-ban és 2009-ben ügyeiben a felszámolókat nem véletlenszerűen és arányosan jelölte ki, hanem általában H-t bízta meg, és még munkatársait is befolyásolta, hogy ők is H-nak adják az ügyeket.

A bírót fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által kötelességszegéssel folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntettével, a felszámolót folytatólagosan elkövetett kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével gyanúsítják.

A gyanúsítottak nem éltek panasszal, de tagadták a terhükre rót bűncselekményeket és megtagadták a vallomástételt.