200 ezer forint – igen vagy nem?

2011.06.14. 15:58
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hiába szerette volna megkérdezni a jobbikos Németh Zsolt, hogyan hagyhatja az úgynevezett rend kormánya, hogy egyes körzeti megbízott irodákban kikapcsolják az áramot, nem fért bele az időkeretbe. Sose fogjuk megtudni, hol történt az eset, hacsak utána nem járunk. Az intepellációknak vége, az azonnali kérdéseket és a kérdéseket nem közvetítjük. Döntéshozatal is lesz ma, igazán érdekesnek csak a költségvetéses csalásos bűncselekményes tűnik. El fogják fogadni. A keddi parlamenti ülésnap szócsatás része előzetesen izgalmasnak ígérkezett, mégis unalmas lett kissé. Még szerencse, hogy előkerült a suttyomban benyújtott büntetőeljárásos és perrendtartásos javaslat. Csapataink hozzáláttak az anyag feldolgozásához, hamarosan jelentkeznek az eredménnyel. Addig is a viszontlátásra!

  • Mi lesz a Magyar Természettudományi Múzeum sorsa? - kérdezi a jobbikos Bödecs Barna a nemzetierőforrás-minisztert. A képviselő kifogásolja, hogy a kormány kiköltöztetné a múzeumot, és a Gyurcsány-kormány őrült kormányzatinegyed-koncepciója után hasonlóan őrült egyetemi és múzeumi beruházást tervez. Szőcs Géza állatitkár szerint a múzeum most omladozó munkakaterületen működik, ezen pedig változtatni kell. A kilencvenes években szerinte hibás döntések vezettek oda, hogy múzeumnak kezdték használni a Ludovika Akadémia épületét. Az államtitkár szerint még zajlanak az egyeztetések, készül egy megvalósíthatósági tanulmány is, a döntés minden érdekelt bevonásával születik majd meg. Bödecs Barna nem elégedett a válasszal, mert nem derül ki, mi lesz a múzeum egységes elhelyezésével, és reméli, nem darabolják tovább a múzeumot. Ezzel az interpellációk véget értek.

    26
  • Miért ûzi el a kormány a fiatal orvosokat az országból? – kérdezi az LMP-s Szilágyi László a nemzeti erőforrás minisztert, nem először, nem is utoljára. Eléri-e a reizdensek fizetése a 200 ezer forintot, igen, vagy nem, kérdezi Szilágyi, és ha igen, azt minél előbb jelentse be a kormány. Szerinte a Fidesz a kétharmadot többek között az orvosoknak köszönheti, de ha ez így megy tovább, ők is fogják megbuktatni a kormányt. Szilágyi szerint a mentők is elképesztő körülmények között dolgoznak. Szócska Miklós államtitkárt meglepte ez a hangnem, azt mondja, ennél konstruktívabb hozzáállást szokott meg Szilágyitól. Szócska szerint sok jel utal arra, hogy a kormány segíti a rezidenseket, és visszautasítja, hogy el akarnák űzni őket. Azt viszont nem lehet rajtuk számon kérni, hogy egy év alatt rendet tegyenek egy olyan állapotú egészségügyet, amilyet tavaly átvettek.

    22

    Szilágyi szerint el fognak fogyni az orvosok béremelés nélkül, így nem fogadja el a választ.

    21
  • A fideszes Német Szilárd arról kérdezi a környezetvédelmi minisztert, lezárulhat-e megnyugtatóan a csepeli galvániszapügy. Illés Zoltán államtitkár megnyugtatta, hogy lezárulhat, sőt a felelősök is megkapják büntetésüket. Németh Szilárd köszönettel elfogadta a választ.

  • Z. Kárpát Dániel a nemzetgazdasági miniszterhez fordult azzal, mikor lesz a kormánynak bátorsága tényleg megmenteni a devizahiteleseket, mert a mostani csomag szerinte nem reális, sőt, izzadtságszagú és csak áttolja a probléma megoldását a következő kormányra. A képviselő szerint bohózat a tárgyalás, amit folytatnak, mert azt mondja a kormány, az emberekkel is tárgyalnak, miközben valójában csak a bankokkal. Szerinte korrektebb lenne, ha a kormány beismerné, hogy képtelen megoldani a problémát. A kormány nevében Cséfalvay Zoltán elmondta, nem ahhoz kell bátorság, hogy kirohanjunk látványosan a bankok ellen, hanem ahhoz, hogy piaci viszonyok között is megvalósítható megoldást dolgozzanak ki. A jobbikos képviselő nem fogadta el a választ, szerinte a kormány egyedül fog maradni a programjával, és a Jobbik azok mellé a civilek mellé áll, akik szerint a fogyasztói bizalommal visszaélő bankokat ki kell takarítani Magyarországról.

    19
  • Elkezdődtek az interpellációk. Botka László a nemzeti fejlesztési minisztert interpellálja arról, tervezik-e az M43-as autópálya szegedi elkerülő szakaszának ingyenessé tételét. A szegedi polgármester azt szeretné, ha városára ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mint minden más településre az autópályákkal kapcsolatban. Fónagy János államtitkár válaszolt a kormány nevében, elmondta, nem tervezik a díjmentesen használható szakaszok körének bővítését, de az egész országra kiterjedő egységes rendszer megszünteti Szeged problémáját. Botka megismételte, nem kérnek mást, csak ami az eddigi gyakorlat volt. A Fidesz-kormánynak hét kilométeren kellene bevezetni a díjmentességet, így nem fogadta el a választ. Szerinte a szegediek meg fogják jegyezni, ha nekik nem jár az, ami más városoknak igen.

    17
  • Schiffer András szerint a parlamentarizmus megcsúfolása, hogy a mai alkotmányügyi bizottsági ülésen benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami alapvetően formálná át a polgári perrendtartási és a büntető törvénykönyvet, miközben ez szinte egyáltalán nem volt előkészítve. Schiffer szerint nemhogy az ellenzéki képviselők nem ismerték előre a rendkívül átfogó javaslatot, a kormánypárti képviselők sem voltak teljesen képben. "Ami sok, az sok", mondta Schiffer. Egyetértett vele Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képvielő is. Az új szabályozás értelmében például kiemelt bűnügyekben 48 óráig lehetne védő nélkül előzetesben tartani egy gyanúsítottat.

  • A házszabálytól való eltérést kezdeményezett a kormány azzal kapcsolatban, hogy már holnap tárgyalják rövid időkeretben a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényt, és a jövő héten szavazanak róla. Az LMP-nek és a Jobbiknak sem tetszik túlzottan a megoldás, de mindkét párt arra jutott, ez is több, mint a semmi, úgyhogy támogatják. A szocialisták nem erre jutottak, ők nem támogatják. A szavazáson 303 igen szavazattal, 42 nem ellenében az országgyűlés hozzájárult a házszabálytól eltéréshez, holnap tehát tárgyalják a javaslatot.

  • 14
  • Cséfalvay Zoltán válaszában megnyugtatott mindenkit: nem kormánypolitika, hogy a munkavállalókat rabszolgasorba kényszerítsék.

  • Nem az a legény, aki adja a pofont, hanem aki állja – öntött lelket munkavállalókba a szocialista Tóbiás József, aztán ő is arra a következtetésre jutott, a munkások a modern rabszolgaság rendszerében élnek. Pedig van közös ügyünk, közös nemzeti érdekünk – a jólét és a fejlődés, mondta Tóbiás. Kevesebb konzultáció kell, és több párbeszéd, ahol nincs helyre a bohócozásnak és a cinizmusnak, és nem lehet elbújni a valódi egyeztetés elől, akár heti 44 órában is, a fizetett éjszakai pótlék nélkül is. A kormánynak szerinte addig kell tárgyalni, amíg nem késő.

    15
  • Cséfalvay Zoltán pontról pontra válaszolt. Szerinte az egykulcsos adóban az üzenet a legfontosabb: nem vesz el többet attól, aki többet dolgozik. A szociális kártyának már vannak előzményei, az kérdés, mennyire fog működni. Az uniós források hatékonyabb felhasználásáról elmondta, az új Széchenyi Terv éppen erről szólt. Az adósságátütemezésről pedig azt mondta, ilyet még javaslatból se mondjunk. (Ez gyakorlatilag az államcsődöt jelentené.) Cséfalvay szerint nem élünk infúzión, az ország a piacról finanszírozza magát, a piac bizalmat szavazott Magyarországnak, senki se beszéljen csődről.

    16
  • Vona Gábor négy forrást javasol a gazdaság fellendítésére és a közszféra rendbetételére 1. Egykulcsos adó eltörlése, helyette progresszív adórendszer. 2. Szociális kártya és szociális bolthálózat. A segélyezettek csak így vásárolhatnának a segélyből, ráadásul így az uzsorázásnak is megálljt lehetne parancsolni, piacot és munkahelyeket lehetne ezzel teremteni. 3. Az uniós források újragondolása. 4. Az államadósság újratárgyalása. Ezeket az ötleteket kivétel nélkül mind hallottuk már korábban a Jobbiktól. Igaz, most Vona hozzátette, hogy nem vagyunk juhok, akiket etetni kell, hogy nyírni lehessen őket.

    12
  • Miért, hagyni kellene, hogy az történjen, mint az elmúlt nyolc évben? – reagált Cséfavay Zoltán államtitkár meglepő lendületességgel a felvetésre, hogy miért mondta Orbán Viktor a hétvégén egy osztrák lapnak, hogy bizonyos kérdésekben a következő tíz kormány kezét is megkötné. Szerinte ez teljesen jogos, mert nem szabad hagyni, hogy megint eladósítsák és tönkretegyék az országot.

  • Jönnek a rabszolgák! Az LMP-s Scheiring Gábor szerint átlátszó, ahogy a törvényekkel játszadozó kormány a törvény nevében betonozza be saját gazdaságpolitikáját. Szerinte a kormány célja, hogy rabszolgaként értékesítse a munkavállalókat a befektetőknek – nem véletlen, hogy jönnek a szakszervezeti tüntetések. A kormány erőből nyomja át a javaslatait, a korengedményes nyugdíjak ügyében pedig kijátszotta egymás ellen a különböző társadalmi csoportokat, de ez már nem megy sokáig a képviselő szerint. A nemzeti együttműködés cinikus rendszerében minden intézményt szétvernek, ahol kritika éri őket. A kormány nem fogja tudni felszámolni a társadalmi elégedetlenséget, a munkavállalók megfélemlítése pedig nem működhet sokáig, mondja Scheiring. Már régen nem csak a rendőrökről és a tűzoltókról van szó, hanem minden magyar munkavállalókról. Az LMP mindenkivel hajlandó tárgyalni, hogy megállítsa a kiszolgáltatottá tévő megszorításokat.

    09
  • A fideszes Gulyás Gergely szerint két tévedést el kell kerülni az új alaptörvénnyel kapcsolatban. A szabályozás mélysége nem különbözik a korábbiaktól. A sarkalatos törvényeknek nagy jelentőségük van, de nem nagyobb, mint a korábbi  kétharmados törvényeknek, mondta. Másrészt, eddig huszonnyolc tárgykörben kellett kétharmad egy törvény módosításhoz, most már huszonhatban, vagyis ezek nemhogy nem növekedtek, egyenesen csökkentek. Amikor Gulyás arról beszélt, az ellenzék eddig semmit nem tud felmutatni az alkotmányozás témakörében, az LMP-s Schiffer András méltatlankodva kezdte csóválni a fejét. Így aztán, fejezte be Gulyás, a szocalisták fejezzék be Magyarország nemzetközi lejáratását.

    07
  • Vona Gábor szerint beszélni kellene az etnikai arányok veszélyes eltolódásáról és egy új problémáról, az elvándorlásról is, hogy legyen egy demográfiával kapcsolatos nemzeti minimum. A Jobbik frakcióvezetője szerint az országnak ki kell állnia az olyan támadások ellen, mint az unió kritikája a plakátkampány ellen. Vagy éppen az IMF, ami ellen szintén kiállt a Jobbik, az LMP-vel és az MSZP-vel ellentétben.

    06
  • Tóbiás József az MSZP nevében azzal vágott vissza, nem lehet azonosulni azzal, hogy egy igazságtalan adóredszerben azoknak adnak több pénzt, akiknek nincs fogyasztási hiányuk, a szegényeken pedig, ahol több gyerek születik, nem segítenek. Így nem fog gyarapdni a magyar nemzet.

    05
  • 1500-an fogadnának örökbe gyereket Magyarországon, akik egyelőre nem részesülhetnek ebben az örömben – mondta a KDNP nevében Harrach Péter. A képviselő szerint ebben a kérdésben az élet, a teremtés és a rombolás kultúrája áll szemben. Utóbbi a házasságról annyit mond, jogod van elválni, az életről pedig annyit... de ekkor sajnos megszólalt a kétperces időkeret végét jelző csengő, úgyhogy nem tudjuk, mennyit.

    04
  • Az LMP-s Ertsey Katalin szerint a demográfiai krízis nem ezen a módon oldható meg. Ehelyett érdemi és valós intézkedésekre lenne szükség a nők munkaerő-piaci helyzetének javításában. A plakát üzenetéről nem akar vitatkozni, de ha egy felelős abortuszellenes kampányra van keret és koncepció, akkor jó lett volna szakértővel egyeztetni, hogy mi legyen az üzenet. Szerinte sok teendője van az egészségügyi minisztériumnak a nem kívánt terhességek csökkentésében.

    03
  • A legutóbbi népesedéspolitikai vitanapon mindenki egyetértett abban, hogy a demográfiai kérdések a legfontosabbak, kezdte Az élet védelmében című felszólalását Soltész Miklós államtitkár a kormány nevében. Ezek után mégis embertelennek nevezték a szocialisták az örökbeadást népszerűsítő, abortuszellenes kampányt, és Brüsszelbe szaladtak árulkodni elvbarátaikhoz, mint a médiatörvény kapcsán. A plakáton egy magzat látható, megértem, ha nem vagy kész rám, de inkább adj örökbe, ezt nevezik embertelenségnek? – kérdezte Soltész Miklós. Szerinte a szocialisták brüsszeli elvbarátaikat is átverték, mert azt nem tették hozzá a panaszkodáshoz, hogyan alakul a magyar demográfia. A parlamenti frakciók mind reagálhatnak a felszólalásra.

  • Három-három emeszpés és jobbikos, egy-egy fideszes és elempés interpellációval terveznek a parlament mai ülésnapján. Lesznek helyi ügyek (ingyenes lesz-e az szegedi elkerülő, firtatja jó polgármesterhez illőn Botka László), lesznek országosak (miért üldözi el a kormány az országból a fiatal orvosokat, búslakodik az elempés Szilágyi László), igazán azonban a jobbikos Németh Zsolt sokkolhat – már ha rákerül a sor, a nyolcadik interpellálóra nem mindig jut idő –, aki ezt kérdezné: hogyan hagyhatja az úgynevezett rend kormánya, hogy egyes körzeti megbízott irodákban kikapcsolják az áramot?

  • Harcias nap lesz a mai a napirenden kívüli felszólalások címei alapján. Gulyás Gergely, a Fidesz képviselője Magyarország alkotmányos újjáépítése, az LMP-s Scheiring Gábor Rabszolgasorba taszított és elnémított munkavállalók, a jobbikos Vona Gábor pedig Valódi gazdasági szabadságharc címmel beszél majd. A KDNP-s Soltész Miklós egyenesen Az élet védelmében indul harcba. Az MSZP nem száll be a kötekedésbe: Tóbiás József azt mondja: Ökölcsapás helyett párbeszéd.

  • cikkünk a témában:

    Megvannak a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjei

    Balsai István, Pokol Béla, Szívós Mária, Szalay Péter, Dienes-Oehm Egon lehetnek az új tagok.

  • cikkünk a témában:

    Büntethető lesz a költségvetési csalás

    Csak egy nagyobb jelentőségű törvénymódosítást fogad el a héten a parlament: büntethetővé válik az, aki költségvetési csalást követ el. Ezenkívül felállítják az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottságot, amiben a kormánypártoknak kettővel több képviselőjük lesz, mint ahány a bírák jelöléséhez feltétlenül szükséges, így nem is kérdés, hogy kik lesznek azok. Ahogy az sem, hogy a kétharmados kormánytöbbség meg is választja majd őket. Kedden hat új törvényjavaslat általános vitáját kezdik meg.