Berendelték a tüntetni készülő rendőröket

2011.06.15. 16:02
Csütörtökön nem tüntethetnek a rendőrök, mert berendelték őket, hogy fokozott közbiztonsági ellenőrzést végezzenek. A Független Rendőr Szakszervezet szerint a rendőri vezetők ezzel az "alattomos" intézkedéssel akarják megakadályozni, hogy ők is csatlakozhassanak a szakszervezeti tüntetésekhez.

A Független Rendőr Szakszervezet szerint a rendőrök alapvető emberi jogait sértette meg az ORFK azzal, hogy csütörtökre fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el. Aznapra ugyanis több városban is szakszervezeti tüntetések lesznek a kormány ellen. A tüntetéshez rendőrök is csatlakoztak volna, ám a most elrendelt közbiztonsági ellenőrzés ezt megakadályozza.

Mobiljuk se lehet

Az ORFK a tüntetés napjára reggel héttől éjfélig szolgálatteljesítésre rendelte az összes rendőrt, aki nincs szabadságon vagy betegállományban. Még azt is megtiltották a rendőröknek, hogy ezen a napon saját mobiltelefonjaikat maguknál tartsák. A Független Rendőr Szakszervezet szerint ez eltér a szokásos gyakorlattól.

"Hatályos alkotmányunk minden magyar állampolgár számára biztosítja a békés gyülekezés jogát és a véleménynyilvánítás szabadságát. A rendőrség vezetése most e jogától is megfosztja a hivatásos állományt azáltal, hogy „véletlenül" éppen azon a napon rendeli el a teljes állomány igénybevételével járó akciót, amikor a szolgálati nyugdíjrendszer megszüntetése elleni tiltakozásuknak adnának hangot" - áll az FRSZ közleményében.

"Alattomos intézkedések"

"Amennyiben a hatalom gyakorlói azt hiszik, hogy a hivatásos állomány szolgálati nyugdíjrendszer megszüntetésével szembeni ellenállása és tiltakozása törvényesnek látszó, de alattomos intézkedésekkel megtörhető, akkor tévednek! Aktív állományban lévő bajtársaink helyébe, nyugállományba vonult kollégánk fognak lépni, akik várhatóan nagy számban fogják magukat képviseltetni holnap megmozdulásainkon. A hozzánk érkező visszajelzésekből pedig tudjuk, hogy lelkükben és szívükben azon hivatásos állományúak is velünk lesznek holnap, kiket szolgálati elöljáróik parancsszava akadályozott meg a csatlakozásban!" - vág vissza felhívásában a szakszervezet.

A trükkel nem először élnek a rendőrségi vezetők. Áprilisban már megtörtént, hogy tüntetés idejére berendelték dolgozni a rendőröket.

Négy konföderáció összefogása

A csütörtökre szervezett, négy szakszervezeti konföderáció által meghirdetett tüntetéseken a résztvevők a Munka törvénykönyvének módosítása, az Országos Érdekegyeztető Tanács feloszlatása, a korkedvezményes nyugdíjak megvonása és a munkanélküli segélyek átalakítása ellen tiltakoznak.

Az FRSZ a korkedvezmányes nyugdíj elvétele miatt az Európai Bizottsághoz is fordul, mert a szakszervezet szerint a kormány az EU alapjogi chartáját készül megsérteni.  • Hírek
  • Hírek