2000 óta nem nyert időközi választást az MSZP

2011.06.17. 23:53
A vasárnapi országgyűlési időközi választáson eldől, ki örökli az autóbalesetben elhunyt fideszes Arnóth Sándor helyét a parlamentben. Legalábbis, ha a részvétel eléri a 25 százalékot. Egy országgyűlési képviselői indítvány szerint a jövőben nem lenne érvényességi küszöbhöz kötve az időközi választás.

Ha létezik előre lefutott időközi országgyűlési választás, akkor a püspökladányi minden bizonnyal az. A két héttel ezelőtti első fordulóban a Jobbik, az MSZP és az LMP jelöltjére összesen nem szavaztak annyian, mint a győztes Fideszére.

A szabályok miatt azonban a fideszes Bodó Sándor nem lehetett még képviselő, mivel az első fordulóban legalább 50 százalékosnak kell lennie a részvételnek, viszont csak a szavazásra jogosultak 28 százaléka vett részt az autóbalesetben elhunyt fideszes Arnóth Sándor megüresedett helyére kiírt választáson. (A második fordulóban elég a 25 százalék is.)

Arnóth temetése
Arnóth temetése

Talán nem véletlen, hogy a szintén Hajdú-Bihar megyei fideszes Kósa Lajosnak és a KDNP-s Pálffy Istvánnak éppen most jutott eszébe egyéni képviselői indítványt beterjeszteni az időközi országgyűlési választás érvényességének és eredményességének módosításáról. (Ez az indítvány értelemszerűen a mostani választást nem érinti.)

Ha az indítványt a parlament elfogadja, akkor a jövőben már az első fordulóban képviselő lenne az a jelölt, aki – részvételtől függetlenül – megkapja az érvényes szavazatok több mint felét. (Vagyis ezzel a szabállyal Bodó már most országgyűlési képviselőnek mondhatná magát.) A második fordulóban már csak azok indulhatnának, akik legalább 15 százalékot értek el, kivéve ha csak két vagy három jelölt indult, valamint megszűnne a 25 százalékos küszöb.

A legtöbb, kétezres években rendezett időközi országgyűlési választáson megspórolható lett volna a második forduló, mivel a fideszes jelöltek már az első fordulóban 50 százalék fölötti eredményt értek el. 2009-ben Csornán például Gyopáros Alpár 72,85 százalékot, Kővári János Pécsen pedig 84 százalékot kapott.

Az időközi választás amúgy is a Fidesz terepe; a nyolcéves szocialista kormányzás alatt az MSZP a kilenc időközi választásból egyet sem tudott nyerni. Az utolsó győzelmet 2000-ben Székesfehérváron aratta Molnár Albert.

Bodó Sándor
Bodó Sándor

A győzelemre Püspökladányban sincs esélye az MSZP-nek. Bodó Sándor 52 százalékkal nyerte az első fordulót  előtt. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó 15,7 százalékot kapott. Jóval nagyobb volt a támogatottsága a jobbikos Rigán Istvánnak (27 százalék),  míg az LMP-s Kocsány József a szavazatok 3,6 százalékát kapta.

Az első forduló eredményéből ítélve a hajdú-bihari közgyűlési elnök, sárrétudvari polgármester Bodó ellenfele egyedül a részvételi arány lesz.

Ellenfelei közül Bangóné Borbély Ildikónak a legérdekesebb a politikai előélete. A Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció tavaly őszi zászlóbontásánál arról beszélt, milyen jó lenne szexinek látni az MSZP-t.  2009-ig egy vidékfejlesztési pénzek elosztásáért felelős nonprofit kft.-t vezetett, az ott elkövetett szabálytalanságok miatt a közelmúltban tanúként hallgatták ki a hatóságok, 2004-ben pedig a kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról szóló népszavazáson az MSZP egyik plakátarca volt.

A jobbikos jelöltről mindössze annyi mondható el, hogy forgalmi vizsgabiztos a MÁV-nál, az LMP-s pedig geográfus, még csak 24 éves.