Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Dombiné hozta a Fidesznek Püspökladányt

2011.06.05. 22:28
A várakozásoknak megfelelően nagy fölénnyel nyerték a Fidesz jelöltjei a tragikus autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándor polgármesteri és képviselői posztjára kiírt választásokat. A képviselőválasztást ugyanakkor a szavazók érdektelensége miatt meg kell ismételni. A képviselőválasztáson jól, a polgármester-választáson viszont leszerepelt a Jobbik.

Meggyőző fölénnyel nyerte a püspökladányi polgármester-választást a Fidesz jelöltje, Dombi Imréné. A város eddigi alpolgármestere 42 százalékot szerzett, 18 százalékponttal verte a második helyezettet. A polgármester-választással egy időben tartott időközi parlamenti képviselőválasztás az alacsony, 28 százalékos részvétel miatt érvénytelen volt - a megismételt választáson már 25 százalékos részvétel is elég lesz az érvényességhez. Az érvénytelen szavazást amúgy nagy fölénnyel nyerte a Fidesz jelöltje, Bodó Sándor.

DPECS20041121006

A választásokat a tragikus közlekedési balesetben elhunyt Arnóth Sándor fideszese parlamenti képviselő-polgármester megüresedett pozícióira írták ki. Arnóth idén március 16-án vesztette életét. Hazafele tartott Budapestről, amikor az M3-as autópályán egy forgalommal szembe hajtó autós nekiütközött szolgálati kocsijának. A balesetben Arnóth, sofőrje, illetve a vétkes autó ittas, talán öngyilkossági szándéktól vezérelt vezetője is életét vesztette.

Arnóth 1998-ban és 2002-ben is megnyerte a parlamenti képviselőválasztást a püspökladányi körzetben, a 2006-os tavaszi választás elbukása után ősszel polgármesterré választották. 2008-ban lett újra parlamenti képviselő, az MTA elnökének választott Pálinkás József mandátumát örökölte meg. Erről ugyan egy botrány miatt le kellett mondania - "Lógni fogsz!" - kiabálta be a 2008. szeptember 29-i ülésen Iváncsik Imre honvédelmi államtitkárnak -, de 2010 tavaszán újra egyéni mandátumot szerzett. 2010 őszén a polgármesterválasztáson fölényesen, a szavazatok 65,57 százalékával nyert a jobbikos Rigán Istvánnal és a függetlenként induló, de valójában MSZP-s Kincses Lászlóval szemben.

Az őszi önkormányzati választáson a Fidesz szerezte meg az összes egyéni képviselői mandátumot, a Jobbik két listás mandátumot szerzett és immár MSZP-sként Kincses is mandátumhoz jutott.

D  VG20080531002

A tavaly tavaszi parlamenti választáson Arnóth már az első fordulóban mandátumot szerzett 57,02 százalékkal, legerősebb ellenfele ekkor is Rigán István volt. A püspökladányi szavazókörökben még ennél is nagyobb volt Arnóth támogatottsága, amitől alig marad el a Fideszre adott szavazatok száma.

bodo sandor
Bodó Sándor

A vasárnapi választáson tehát előre a Fidesz győzelmére fogadtunk volna. A Fidesz egyik alpolgármesterét, Dombi Imrénét indította a polgármesterségért, a parlamenti képviselőségért pedig a körzet egy másik települése, Sárrétudvari polgármesterét, Bodó Sándort, aki a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke is. Bodó 2011 januárjában lett megyei közgyűlési elnök, miután az addigi elnök, Rácz Róbert a megyei kormányhivatal élére történt kinevezése után még képviselői mandátumáról is lemondott.

Meglepetésre a jobbikos Rigán István csak a parlamenti mandátumért szállt harcba, a polgármesterségre pártja Borsos Lászlót jelölte.

A polgármesterségért a Fidesz és a Jobbik jelöltjén kívül csak két független indul, a parlamenti mandátumért az MSZP és az LMP is harcba szállt. A szocialisták Bangóné Borbély Ildikót indították, aki a Gyurcsány féle Demokratikus Koalíció alapító tagja, a platform alakulásakor tartott felszólalásában arról beszélt, mi a szexi. Az LMP egy Bangónénál is fiatalabb jelölttel, Kocsány Józseffel próbálkozott. A 23 éves diplomás geográfus mélyebb beleszólást ígért a közügyekbe a polgároknak, az öregeknek támogatást, a fiataloknak felkarolást, Sárrétnek pedig munkahelyeket ígért

D  US20071125002

A polgármester-választáson 47 százalékos volt a részvétel, Dombiné 2434 szavazattal, 42 százalékos eredménnyel nyert. A második helyen a független Tóth Lajos végzett 1386 szavazattal, 23,8 százalékkal, a harmadik az MSZP támogatását élvező független, Molnár László lett 1138 szavazattal, 19,6 százalékkal. A választás nagy vesztese a Jobbik, Borsos László nem tudta megismételni a párt 2010-es, húsz százalék feletti eredményeit, csupán 843 szavazatot kapott, 14 százalékot ért el.

Az érvénytelen képviselőválasztáson Bodó a szavazatok 52 százalékát szerezte meg. A Jobbik itt sokkal jobban szerepelt, Rigán István még tavalyi eredményeit is felülmúlva 27 százalékot szerzett - azaz a Jobbik püsökladányi leszereplése inkább a rossz jelöltválasztásnak tudható be. Az MSZP-s Bangóné 15,7 százalékot, az elempés Kocsány József csupán 3,4 százalékot - azaz mintegy 400 szavazatot, az induláshoz szükséges kopogtatócéduláknál is kevesebbet szerzett csupán. A választás második fordulóját két hét múlva tartják, az érvénytelenség miatt valamennyi jelölt újra indulhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?