Szabolcs
20 °C
35 °C

Kedden tárgyal Gyurcsányról a mentelmi bizottság

2011.06.20. 10:37 Módosítva: 2011.06.20. 10:40
Az ügyészség válaszolt, de iratokat nem küldött az Országgyűlés mentelmi bizottságának Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ügyével kapcsolatban, közölte Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke.

Az MTI azután kereste meg a kereszténydemokrata politikust, hogy a volt miniszterelnök Facebookon azt írta: "Egy hónapja a Mentelmi Bizottság arra kérte az ügyészséget, hogy valamivel támassza alá a velem szemben megfogalmazott gyanút. Most az olvasom, hogy az ügyészségnek ez az egy hónap arra volt elég, hogy visszakérdezett: pontosan mire is kíváncsi a bizottság? Hát ez elég soványka."

Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban, a legfőbb ügyész ezért a mentelmi jogának felfüggesztését kérte. A volt kormányfő korábban jelezte, ő maga is mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől, és az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza.

A parlament mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága május 17-én döntött úgy, hogy további iratokat kér az ügyészségtől. A bizottság elnökének akkori szavai szerint olyan bizonyítékokat kértek be, amelyekre az ügyészség az indítványát alapozta.

Rubovszky György elmondta: kapott egy levelet, annak tartalmát azonban "nem tudja megosztani a nyilvánossággal", a mentelmi bizottság majd kedden dönt a hogyan továbbról.

Az ügyészség válaszolt, iratokat azonban nem küldött – közölte további kérdésre, hozzátéve: mivel a levél a bizottság keddi napirendjének összeállítása után érkezett, a téma nem szerepel a napirendben, de az egyebek kategóriában fel fogja vetni a megvitatását.