Megakadályozták a Kína elleni tüntetéseket

2011.06.25. 13:52 Módosítva: 2011.06.25. 16:12
Több Magyarországon élő tibetit rendeltek be szombatra, a kínai kormányfő látogatásának idejére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba. Pénteken egy férfi tibeti zászlót akart lengetni az Oktogonnál, de a rendőrök elvették a zászlót és előállították. Egy péntekre meghirdetett Kína elleni tiltakozó demonstrációt nem engedélyezett a rendőrség. A BRFK szerint fokozott ellenőrzés van Budapesten, bárkit igazoltatnak, az Oktogonnál elállított férfi pedig ellenállt a rendőri intézkedésnek.

Indoklás nélkül berendeltek tibetieket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba (BÁH) szombatra, közölte a choegyaltenzin.com tibeti hírblog.

Az Indexnek is elküldött emailben az olvasható: "úgy tűnik, a magyar kormány nem akar látni egyetlen saját nemzeti zászlaját lengető tibetit sem Budapest utcáin a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao látogatása alatt".

A hírt nem sokkal később a Tibetet Segítő Társaság is megerősítette. Közleményük szerint pénteken késő este a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai felkeresték a Magyarországon élő tibeti menekülteket, valamint szabályos munkavállalási engedéllyel bíró tibeti tanárokat, és beidézték őket a BÁH irodájába személyazonosságukkal kapcsolatos indokokkal.

"Namgyal Cevang tibeti menekült reggel nyolc óra óta a hivatalban tartózkodik, ahol várakoztatják, és senki nem foglalkozik vele és természetesen nem hagyhatja el az épületet. A többi tibetivel szemben is fenyegetően lépett fel a BÁH" – írták délelőtt.

Kollégánk szombaton kora délután járt a hivatal épületénél, ami akkor már zárva volt, a BÁH-tól senkit nem sikerült megszólaltatni. Környékbeliek ugyanakkor azt mondták, hogy délelőtt valóban volt mozgás a hivatalban, ami szokatlan szombaton, de nem a főbejáratnál, hanem hátul érkeztek tibetiek.

A Hivatal vezetője, Végh Zsuzsanna idei pekingi látogatáson. Forrás: BÁH honlapjának június híre

A Tibetet Segítő Társaság arról is beszámolt, hogy pénteken több Tibetért tüntető aktivistát inzultáltak és jogtalanul ellehetetlenítettek, hogy kifejezzék véleményület. "Az Oktogonnál elhaladó kínai miniszterelnöki konvoj irányában szerette volna Karma Dordzse tibeti tanár a tibeti zászlót felmutatani, amit a pillanatok alatt a helyszínen termett rendőrök megakadályoztak. Az inzultus dulakodássá fajult, aminek az lett a végeredménye, hogy a tibetinél lévő zászló rúdját a rendőrök eltörték, valamint a tibeti ruházatát több helyen elszakították. Utána Karma Dordzsét a rendőrség elvitte a helyszínről és több órán keresztül megakadályozta a szabad mozgásában" – olvasható a közleményben.

Amikor a kínai miniszterelnök az ELTE Konfucius Intézetébe látogatott, több Tibetet védő aktivistát a civilruhás rendőrök megakadályoztak abban, hogy tibeti zászlót lengessenek és Tibet szabadságával kapcsolatos jelszavakat kiáltsanak, írja a Tibetet Segítő Társaság.

Az egyetem bejárata közelében Namgyal Cevang  tibeti menekülttől a rendőrök elvették a tibeti zászlót és azt földre dobva többször megtaposták, valamint rajta álltak. Karma Dordzsét a Hotel Intercontinental előtt is igazoltatták és nem engedték a sajtót, hogy riportot csináljon a tibetivel.

A rendezvényeken hatalmas több méteres kínai zászlókkal igyekeztek körbevenni és eltakarni a Tibetet védő aktivistákat. A közlemény szerint mindegyik helyszínen nagyon sok kínai titkos rendőr is megjelent. Az ELTE bejárata előtt várakozó egyik aktivista lányt és egy tibeti tüntetőt az egyik civil ruhás rendőr szóban inzultálta, a lányt kis szőke kurvának nevezte, míg a tibeti férfit bunkó parasztnak..

Örülni lehetett, tüntetni nem

A Tibetet Segítő Társaság közleménye a rendőrök mindegyik helyszínen megakadályozták a demokratikus országokban bevett jogszerű tiltakozási módokat. A helyszíneken több külföldi tartózkodott, akik mélységes felháborodásukat fejezték ki a kommunista rendszerekhez hasonlatos eljárások miatt.

A főváros területén fokozott ellenőrzés van, a rendőrség munkatársai bárkit igazoltathatnak, átvizsgálhatják a ruháját, a csomagjait, válaszolta kérdésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete. Az Oktogonnál pénteken "jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése" miatt állítottak elő egy embert. A férfi többszöri rendőri felszólítás ellenére sem vetette magát alá a jogszerű rendőri intézkedésnek, közölte a rendőrség. Az előállított férfi a rendőri intézkedéssel szemben panasszal nem élt, az intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt, állítja a BRFK. A rendőrség azt is közölte, hogy pénteken a Múzeum körúton (ahol az ELTE Konfucius Intézete van) több embert igazoltattak a rendőrök.

Betiltottak egy demonstrációt

A kínai miniszterelnök látogatása miatt a rendőrség megtiltott egy békés demonstrációt június 24- én, közölte a Magyar Fálun Dáfá Egyesület. A demonstráción a Kínai Kommunista Párt által a Fálun Dáfá gyakorlók ellen irányított szisztematikus üldözés ellen akartak tiltakozni, írja Fricskó Sándorné elnök. A Fálun Dáfá (vagy más neven Fálun Gong) a test és szellem nemesítésére szolgáló meditációs gyakorlat, melynek célja, az egyén nemesítése, az őszinteség, jószívűség, tolerancia alapelveinek való megfelelés. A Fálun Dáfá gyakorlókat Kínában kényszermunkatáborokba zárják.

A magyar rendőrség a demonstrációt azért nem engedélyezte, mert a "közlekedés más módon nem biztosítható" a bejelentésben megjelölt helyekre. Az egyesület szerint ez az indoklás mind a helyszín, mind a rendezvényen résztvevők száma miatt megalapozatlan. Az egyesület a bírósághoz fordult jogorvoslatért.

Nem ez az első eset, hogy Tibet melletti tüntetést tiltottak be a közlekedés túlzott korlátozására hivatkozva. 2003 februárjában a Tibetet Segítő Társaság Alapítvány a kínai nagykövetség épülete elé tervezett tüntetést. A rendőrség arra hivatkozva nem engedélyezte a 80-100 főre tervezett megmozdulást, hogy az közlekedési bonyodalmat okoz. A bíróság később ezzel kapcsolatban úgy döntött, hogy "a BRFK szűkszavú indoklásából nem állapítható meg a döntés jogszerűsége".

Ellenzékben a Fidesz határozattan kiállt Tibet mellett. Balog Zoltán 2008 májusában közleményében azt írta: "Megjegyezzük, hogy a szocialista kormány az elmúlt három évben még soha nem tartotta időszerűnek a megszólalást Tibet ügyében. Szomorú, hogy az emberi jogok ügyében tanúsított kormányzati közömbösség nemcsak Magyarországra, hanem Tibetre is kiterjed." Az azóta romaügyi államtitkárrá lett Balog három éve úgy fogalmazott: "Álláspontunk szerint a tibeti eseményekért nem csupán a helyi végrehajtó hatalom a felelős, azok egyenes következményei a Kínai Népköztársaság Tibet-politikájának. A tibeti események rávilágítanak arra a nemzetközileg konszenzussal vallott nézetre, miszerint a Kínai Népköztársaság nem biztosítja az emberi jogok maradéktalan teljesülését sem általában, sem különösen Tibetben."

Balog Zoltán a Kossuth téren, 2008-ban, Tibet zászlóval forrás:fidesz.hu

Balog Zoltán a Kossuth téren, 2008-ban, Tibet zászlóval forrás:fidesz.hu

Orbán Viktor a szombati sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy a tárgyalásokon szó esett-e ideológiai kérdésekről, úgy felelt: "abban értettünk egyet, hogy tiszteletben tartjuk egymás politikáját, és ez jelenti az elvi alapját az együttműködésünknek". A kormányfő azt is mondta: "mi magyarok megemeljük a kalapunkat az előtt a fantasztikus teljesítmény előtt, amellyel emberek százmillióit sikerült a jobb élet irányába vezetni és reményt adni számukra a jövőt illetően". És azt is: "örül, hogy egy olyan állam miniszterelnökét fogadhatta, amely nemcsak saját népének fejlődését mozdította elő az utóbbi években, hanem teljesítményével a globális jóléthez is nagyszerű módon járult hozzá.

Egy 1989-es Híradó a kínai egyetemisták melletti Fidesz-tüntetésről.  • Tippek
  • Hírek