Jogellenes a Kína-ellenes tüntetés betiltása

2003.02.06. 17:53
A Fővárosi Bíróság jogellenesnek találta a Budapesti Rendőr-főkapitányság határozatát, amelyben megtiltotta a múlt hét szombatra a Kínai Nagykövetség épülete elé tervezett tüntetést. A Tibetet Segítő Társaság Alapítvány elnöke bocsánatkérést követel Lamperth Mónika belügyminisztertől és az ügyben eljáró rendőrtől.
A Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) határozatát, amelyben megtiltotta a Tibetet Segítő Társaság Alapítvány február 1-jére, a Kínai Nagykövetség épülete elé tervezett tüntetését. A rendőrség arra hivatkozva nem engedélyezte a 80-100 főre tervezett megmozdulást, hogy az közlekedési bonyodalmat okoz. A bíróság szerint a BRFK szűkszavú indoklásából nem állapítható meg a döntés jogszerűsége.

"Levelet írtam Lamperth Mónika belügyminiszternek és az ügyben eljáró rendőrnek, hogy kérjenek bocsánatot tőlünk" - nyilatkozta az Indexnek Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság Alapítvány elnöke. Azt még nem döntötték el, hogy új időpontban megtartják-e az eredetileg múlt szombatra tervezett demonstrációt.

A tüntetés célja két tibeti, egy magas rangú láma és tanítványa, halálra ítélése elleni tiltakozás volt. Azóta, mint Hendrey elmondta, úgy értesültek, hogy a tanítványt megcsonkították, amibe belehalt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét