Őrizetbe vették az NBH volt főigazgatóját

2011.06.28. 20:24 Módosítva: 2011.06.29. 11:25
Kedd este gyanúsítottként hallgatták ki Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetőjét. Az őrizetbevételét két héttel azután rendelték el, hogy az ügyészség elfogta Jakubinyi Róbertet, aki a már elítélt Földesi-Szabó Lászlóval együtt évekig közeli kapocslatban állt a volt titkosszolgálati vezetővel. A milliárdos adócsalásba belebukott Egy-másért Alapítvány Galambos hivatali ideje alatt lett az NBH partnere.

Az MTV Híradó információja szerint a Budapesti Katonai Ügyészség gyanúsítotti meghallgatásra idézte be, majd őrizetbe vette az NBH korábbi főigazgatóját, Galambos Lajost. Balogh Zoltán a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője szerda délelőtt az Index kérdésére nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy mivel gyanúsítják Galambos Lajost, és az M1 Híradójának értesülését sem kívánta kommentálni az őrizetbe vételről. A Hír Tv úgy tudja, hogy Galambost államellenes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják.

Az 57 éves egykori titkosszolga három éves működés után tábornoki rangban távozott az NBH éléről, azóta vállalkozóként tevékenykedett, de állami cégektől is kapott tanácsadói megbízásokat.

Galambos Lajost 2004-ben Medgyessy Péter nevezte ki az NBH élére. Távozásakor a nyilvánosság előtt nem indokolta döntését, de akkor robbant ki az Egy-másért Alapítvány körüli botrány. A Földesi-Szabó László irányítása alatt álló szervezet milliárdos méretű adócsalási ügyében kiderült, hogy az NBH több munkatársa is részt vett a szervezet tevékenységében, ráadásuk Galambos is tagja volt az alapítvány kuratóriumának.

Alig két hete szintén a Katonai Főügyészség elfogatóparancsa alapján az osztrák rendőrség vette őrizetbe Jakubinyi Róbertet, Földesi-Szabó egykori üzlettársát.

A Merkantil Bank 300 milliós sikkasztási ügyének főszereplőjeként feltűnt Jakubinyi Földesi-Szabóval együtt jó kapcsolatokat ápolt Galambossal, aki főigazgatósága idején be is vonta a kettejük által kitalált és létrehozott szervezetet az NBH partnerei közé. Jakubinyiék gyakran vendégeskedtek az NBH irodáiban, és szoros gazdasági kapcsolatot alakítottak ki a hivatallal.

A szoros kapcsolatra abból is következtetni lehetett, hogy Galambos a botrány kirobbanása után is kiállt Földesi-Szabóék mellett.

Galambos 1976-ban került a Belügyminisztérium III/II-es kémelhárítási csoportfőnökségének állományába, majd harminc év alatt végigjárta a titkosszolgálati ranglétrát, és eljutott egészen a polgári titkosszolgálatok csúcspozíciójáig. 2007-es távozása után Demján Sándor egyik cégében kapott munkát, igazgatóként, később pedig a közlekedési hatóság külsős tanácsadója lett.