Előzetest kért az ügyészség a volt NBH-főnökre

2011.06.30. 18:33
A Budapesti Katonai Ügyészség kezdeményezte Galambos Lajos egykori nemzetbiztonsági hivatali főigazgató előzetes letartóztatását - tudta meg Molnár Lajos ügyvédtől csütörtökön az MTI.

Galambos Lajos előzetes letartóztatásáról pénteken dönt a bíróság - mondta Molnár Lajos.

Arra a kérdésre, hogy védencét mivel gyanúsítják, csak annyit mondott: "minősített ügyről van szó", azaz nem beszélhet erről.

A Budapesti Katonai Ügyészség két nappal Galambos őrizetbe vétele után sem kívánta kommentálni a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának ügyét.

A Magyar Nemzet azt írta, információik szerint a polgári elhárítás volt vezetőjét államellenes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják.

Az Index forrásai szerint ilyen súlyú gyanúsítással a Mol részvénypakett orosz kézre juttatása miatt élhetett az ügyészség.

A Galambos körüli titkolózás azzal függhet össze, hogy az elmúlt hetekben új információk alapján kezdtek nyomozni az ügyészek, miután az egykori NBH-főnök két közeli ismerősét is letartóztatták. Földesi-Szabó Lászlót, aki hétéves börtönbüntetésének ítélethirdetése közben szökött meg 2010 decemberében, egy hónapja fogták el, üzlettársát, Jakubinyi Róbertet pedig két hete osztrák rendőrök vették őrizetbe.

Jakubinyi kapcsolatban állt Földesi-Szabó Lászlóval, az Egy-Másért alapítvány kuratóriumának elnökével, a két ember közös múltja akkor kezdődött, amikor Földesi-Szabó László mint rendőr nyomozó éppen azt a Merkantil Banknál feltárt részvénycsalási ügyet vizsgálta, amelyben Jakubinyi a 90-es évek elején gyanúsítottként szerepelt. Jakubinyi a gyanú szerint az oroszok strómanjaként vásárolt, majd játszott idegen kézre több milliárd forint értékű Mol-részvényt.