Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Jogtalan volt egy kolontári kényszerbontás

2011.07.03. 10:41

A Veszprém Megyei Bíróság jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte a megyei kormányhivatal határozatát, amely elrendelte az egyik kolontári károsult házának elbontását. A tulajdonosok az eljáró hatóságokkal szemben kártérítést kérnek – közölte Magyar Gábor ügyvéd.

A kolontári család jogi képviselőjének közleménye szerint a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában elöntött és lakhatatlanná vált ház tulajdonosa nem vette igénybe az állam által felkínált kárenyhítést, és a bontáshoz sem járult hozzá. A devecseri jegyző, mint építési hatóság, ennek ellenére elrendelte a ház bontását.

A jegyző a határozatában arra hivatkozott, hogy a hullámtérben fekvő épületnek visszaduzzasztó hatása lehet, ami veszélyezteti a települést egy esetleges újabb gátszakadáskor. A tulajdonos fellebbezését követően a másodfokon eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal az elsőfokú döntést helybenhagyta. A másodfokú határozatot  követően az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság utasítást adott az ingatlan bontására, és az meg is történt.

A Magyar György ügyvédi irodája által képviselt tulajdonos időközben a bíróság előtt támadta meg a közigazgatási határozatot. A bíróság a keresetnek helyt adva megállapította, nem volt törvényes alap a kényszerbontásra. A jogerős ítélet birtokában a kolontári család a közigazgatási jogkörben okozott kára miatt kártérítési igénnyel kíván élni az eljáró hatóságokkal szemben – közölte Magyar Gábor.