Több tízmilliós kártérítést kapott két tanár

2011.07.09. 10:56

Bruttó ötvenmillió forintot fizetett ki a Dráva menti iskolafenntartó társulás két istvándi pedagógusnak, akik közalkalmazotti jogviszonyuk szabálytalan megszüntetése miatt kértek jogorvoslatot. A hat éve húzódó persorozat végére a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati határozata tett pontot, írja a sonline.hu.

Az istvándi önkormányzat 2005 augusztusában döntött arról, hogy jogutód nélkül megszünteti a helyi iskolát és óvodát. Ezzel együtt megszüntették az ott dolgozó pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát is, azonban a felmentési idejükre járó 8-8 havi bért nem fizették ki nekik.

A felperesek első- és másodfokon nem nyertek elégtételt, de később a munkaügyi bíróság kötelezte a társulást, hogy fizesse ki az elmaradt munkabért, a nyolc havi felmentési időre járó bért, ezen felül 12 havi bérnek megfelelő összegű kártérítést.

Bencsik János, Istvándi polgármestere letörten fogadta a döntést. A 660 lakosú településen a munkanélküliség 56 százalékos. Ez háromszorosa a somogyi, négyszerese az országos átlagnak.

Istvándi mintegy százmilliós költségvetése ugyanakkor akár csődbe is ránthatta volna a falut, így a társulás végül már tavaly letétbe helyezte a pénzt, hogy számukra kedvezőtlen döntés esetén legalább ne hízzon tovább a várható kötelezettség.