Flexszel vágták szét az USA-nagykövet rezidenciájának korlátját

2011.07.14. 12:10
A XII. kerületi önkormányzat csütörtökön reggel saját embereivel távolíttatta el az Egyesült Államok nagykövetének Zugligeti úti rezidenciája előtti korlátokat. Az akcióra azért került sor, mert a diplomáciai épület előtti parkolóért a nagykövetség már hónapok óta nem fizeti a közterületi díjat, a területet azonban továbbra is elzárták a behajtási engedéllyel nem rendelkező környékbeli lakók elől.

Flexszel fűrészelték le a libegő közelében található nagykövetségi épület, Eleni Tsakopoulos Kounalakis rezidenciája előtt a pakoló kerítését a Hegyvidéki önkormányzat emberei. A XII. kerület szokatlan fellépését az amerikaiak biztonsági szolgálata és a védett épület előtt posztoló rendőr sem akadályozta.

A 700 négyzetméteres területet miatt az elmúlt hetekben alakult ki vita a nagykövetség és a XII. kerület között.

Az Index két hete számolt be arról, hogy Váczi János alpolgármester blogjában hozta nyilvánosságra, hogy az új adminisztráció megérkezése óta az amerikaiak nem hajlandóak közterület-foglalást fizetni a Zugligeti úton található parkolóért. A korábbi megállapodás szerint a nagykövetség évi 3,5 millió forintot fizetett a kizárólagos használatért.

Az önkormányzattól származó információk szerint a követség a hét elején tárgyalt a kerülettel, és megerősítette, hogy nem újítják meg a korábbi szerződést. Kiderült azonban az is, hogy az amerikaiak ennek ellenére szeretnék, ha a parkoló bejáratánál továbbra is ott maradna a behajtani tilos tábla.

Miután nem sikerült megegyezni, a kerület kérte a közlekedési táblák ügyében illetékes fővárostól, hogy távolítsák el a tiltó jelzést. Ha ez bekövetkezik, akkor csak néhány parkolóhely maradhat a nagykövetség használatában.