Megvannak a ponthatárok

2011.07.21. 20:24 Módosítva: 2011.07.21. 20:25
Megállapították a hivatalos felvételi ponthatárokat. 141 ezer felvételiző számára derült ki, sikerült-e bekerülni a választott egyetemre, főiskolára. A legmagasabb pontszám idén is a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakához kellett, a maximális 480-ból oda 463 pontot kellett elérni.

A ponthatárok a felvi.hu oldalon csütörtök este nyolc óra után váltak elérhetővé, de aki kérte, annak sms-ben is megküldték az eredményét, valamint a felvi.hu Facebook oldalán is közzétették az idei felvételi pontszámokat.

A maximális 480 pontot sehol sem kellett elérni a felvételhez.  A legmagasabb pontszám államilag finanszírozott képzésben most is a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett: nemzetközi gazdálkodási alapszakon 463 pont a határ. A második és harmadik legmagasabb pontszám is ebben az intézményben volt: gazdálkodási és menedzsment szakon 457, a társadalomtudományi karon 453 pont. Költségtérítéses képzésben a veszprémi mérnök-informatikus szakon 478 pont volt a határ.

 Néhány képzés felvételi ponthatára*
 Intézmény  Szak  2010-ben  2011-ben
Budapesti Corvinus Egyetem
nemzetközi gazdálkodás 462 463
Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és management
453
457
Eötvös Loránd Tudományegyetem
pszichológia 449 439
Eötvös Loránd Tudományegyetem jogász 426 427
Szegedi Tudományegyetem jogász 417 418
Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány 452 442
Semmelweis Egyetem
általános orvos 434 436
Debreceni Egyetem általános orvos 419 417
Pécsi Tudományegyetem általános orvos 418 417
Budapesti Gazdasági Főiskola
turizmus-vendéglátás 418 405
Budapesti Gazdasági Főiskola
pénzügy és számvitel
385 401
Budapesti Műszaki Egyetem
mérnök informatikus
370 370
Budapesti Műszaki Egyetem
építész 375
403
 *Alap, nappali, államilag finanszírozott képzési forma

A legtöbb jelentkező államilag finanszírozott, nappali alapképzésre szeretett volna bekerülni, de a korábbi 56 ezer államilag támogatott alapképzésre meghirdetett keretszám háromezerrel csökken. Az államilag támogatott keretszám alapképzésben 53 450, mesterképzésen pedig 19 600.

Idén a gazdaságtudományok voltak a legnépszerűbbek, csaknem minden ötödik jelentkező ilyen képzést jelölt meg első helyen. 2011-ben a gazdálkodás és management szakirányra a felvi.hu adatai szerint több mint 13 ezren jelentkeztek. Második helyen a turizmus és vendéglátás végzett, harmadik helyen idén is a mérnök informatikus szak volt a legnépszerűbb.

A mesterszakok közül most is a tanári szakra jelentkeztek a legtöbben,  ezt a nemzetközi tanulmányok valamint a kommunikáció és médiatudomány mesterképzések követték.

A felvételinél a pluszpontokkal együtt maximum 480 pont volt szerezhető. Alapképzésen, egységes, osztatlan képzésen a felvételi pontszámok küszöbhatára most is 200 pont volt. Ez alatt sem állami, sem pedig költségtérítéses képzésre nem vehetnek fel senkit sem.

A tanulmányi és az érettségi pontok rendszere nem változott, ám 2011-től kevesebb ponttal jutalmazták a nyelvvizsgát, 5 ponttal kevesebb, 20 pluszpont volt adható a hátrányos, és 10-zel kevesebb a halmozottan hátrányos helyzetért. Fogyatékossággal élők és gyesen, gyeden lévők is 10-10 ponttal kevesebbet kaphattak.

Az összesített érettségi átlag a tavalyi 3,62-es eredményhez képest némileg javult. Az idei 3,65-es átlag nézve nagyjából megfelel az elmúlt tíz éves szintnek, de a pontokat meghatározza a létszámkeret és a felvehető összlétszám is, így a szakértők sem tudták előre megjósolni a 2011-es pontokat. A ponthatárok megállapításáról bővebben itt olvashat.

Idén tizedével csökkent a bölcsészettudományi és társadalomtudományi képzési területekre felvételizők száma. Művészeti szakokra többen mennének, és 10 százalékkal nőtt az orvosi, egészség- és a természettudományi képzések népszerűsége is.

A legnépszerűbb felsőoktatási intézmények rangsorában most is az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett, második lett a Debreceni Egyetem, harmadik helyen a Szegedi Tudományegyetem végzett.

 Néhány intézmény jelentkezőinek száma
 Intézmény neve  Jelentkező
Budapesti Corvinus Egyetem 13 708
Budapesti Gazdasági Főiskola 14 986
Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola 8400
Debreceni Egyetem 18 883
Eötvös Loránd Tudományegyetem 26 623
Károli Gáspár Református Egyetem 5430
Miskolci Egyetem 8003
Pázmány Péter Katolikus Egyetem 8521
Semmelweis Egyetem 8678
Szegedi Tudományegyetem 18 533

Hogyan tovább, ha felvettek?

Az Oktatási Hivatal valamennyi jelentkezőnek úgynevezett besorolási határozatot küld majd: hány pontot ért el, mekkora volt a megjelölt intézményben a ponthatár, és ha sikerült a jelentkezés, melyik főiskolára vagy egyetemre nyert felvételt.

A hivatalos ponthatárok kihirdetése előtt órákkal elkezdődtek a rendezvények a Pont Ott Partin a Millenárison. A hideg és az eső ellenére a standokat állító felsőoktatási intézmények előtt sorba álltak a repi ajándékokért a hallgatók. Egyesek a csocsó asztal előtt, míg mások a kerekasztal beszélgetéseket hallgatva próbálták elütni az időt este nyolcig. Hét óra után megtelt a Millenáris Fogadója, de a szakadó eső dacára több százan várakoztak a szabadban is.

Az Educatio Kft. Felvi Fórumai a most felvételizőknek próbáltak meg némi segítséget adni: melyek azok a szervezetek, akik segítenek a felsőoktatásban eltöltött évek alatt, mit tegyenek, ha már az egyetem alatt dolgozni akarnak, hogyan lehet ösztöndíjjal külföldön tanulni, mi kell a tudatos karrierépítéshez.

A fórum felszólalói jó tanácsként megfogalmazták a beszélgetést hallgató leendő elsőéveseknek: merjenek innovatívak, kezdeményezők lenni a tanulmányaik alatt. A legfontosabb kompetenciáknak a nyitottságot, a tudatos tervezést, az optimizmust, a szorgalmat és a helyes önismeretet jelölték meg.

Ami a külföldi ösztöndíj lehetőségeket illeti, a második kerekasztal beszélgetésből kiderül: míg egyes egyetemeknél vadászni kell a hallgatókat az Erasmus ösztöndíjra, addig más egyetemeken várólisták vannak. A legismertebb Erasmus ösztöndíjjal akár már az első évben lehet külföldi tanulmányi, majd később szakmai gyakorlati helyet pályázni, de emellett még számtalan más ösztöndíjjal (AIESEC, IAESTE), önkéntes programokkal, nyári gyakorlatokkal is több hónapra ki lehet menni külföldre. A felszólalók mindegyike egyetértett abban, a munkaerőpiacon mindenképpen előnnyel indul az, aki külföldi tapasztalatot tud felmutatni.