Ősszel 63 törvénnyel írják át az országot

2011.08.15. 21:51
Nem csökken a kormány törvényalkotási kedve. Az első év hatalmas lendületét nem töri meg a nyári szabadság, ősszel 63 törvényjavaslat elfogadtatását tervezi a kormány. Az új alkotmány hatályba lépése előtt még 28 sarkalatos törvényt el kell fogadni, ezek közül 13 nem is szerepel a tervben, amely így még bővülhet is. Ősszel tárgyalnak az új Munka törvénykönyvéről, az önkormányzati, a közoktatási, a választójogi törvényről, a polgárőrségről szóló és az elektronikus ügyintézést szabályozó jogszabályokról is.

43. Törvényjavaslat a jogi segítségnyújtásról

Az Európai Parlament és a Tanács határozata alapján a tagállamok kötelessége ingyenes jogi segítséget nyújtani a harmadik országból származó állampolgároknak, akiket ki készülnek utasítani. A kormány megteszi kötelességét.

44. Törvényjavaslat a polgárőrségről

"A polgárőri tevékenységgel kapcsolatban a közelmúltban felmerült problémák rávilágítottak a szabályozás hiányosságaira, amelyek csak átfogó felülvizsgálat keretében rendezhetők" - fogalmaz britekre emlékeztető visszafogottsággal a kormány. "Probléma" volt az utóbbi hónapokban, hogy egyes betiltott félkatonai szervezetek polgárőrségként születtek újjá, majd rendfenntartás címén megszálltak településeket, amelyek ezt vagy kérték, vagy nem.

45. Törvény a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központról

A központ működését eddig kormányrendelet szabályozta, a kormány ezt most törvényre cserélné.

46. Törvényjavaslat a haditechnikai termékek gyártásának és a haditechnikai szolgáltatások nyújtásának engedélyezéséről

A 2005 óta hatályos szabályozást összhangba kell hozni az azóta bekövetkezett és a jövőben várható jogszabályi változásokkal.

47. Törvényjavaslat az EU által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról

Az EU időről időre korlátozó pénzügyi és vagyoni intézkedéseket hoz, melyeket Magyarország eddig esetileg szabályozott. A kormány most egységes és átlátható hazai szabályozást tervez.

48. Törvényjavaslat egyes egészségügyi törvények módosításáról

A kormány megszorító terve, a Széll Kálmán-terv számos pontjában érinti az egészségügyet, amit amúgy a Semmelweis-terv alapján is át akarnak alakítani. Szó van a finanszírozás átalakításáról, a struktúra átszabásáról, sőt, még kórházi ágyszámcsökkentésről is. A kormány munkaterve mindenesetre ebből semmit sem részletez.

49. Törvényjavaslat az Alaptörvénnyel összefüggő átmeneti rendelkezések megalkotásáról

Az új alkotmány záró rendelkezéseinek 3. pontja szerint az Alaptörvényhez átmeneti rendelkezések kapcsolódnak, ezeket az országgyűlésnek kell elfogadnia.

50. Törvényjavaslat az Alaptörvénnyel összefüggő egyes jogszabályok módosításáról

Akárcsak az előbb, úgy erre is az Alaptörvény záró rendelkezései kötelezik a kormányt. Ezek a - sem az alaptörvényben, sem a törvényalkotási tervben nem részletezett - jogszabályok az Alaptörvény végrehajtásához szükségesek.

51. Törvényjavaslat a Tanács 2008/977/IB kerethatározata (2008 . november 27.) átültetéséről

A sokat mondó cím egyszerű jogharmonizációs szabályozást takar, melynek célja az európai együttműködésben lefolytatott rendőrségi és igazságügyi eljárásokban feldolgozott személyes adatok védelme.

52. Törvényjavaslat a kutatás-fejlesztés és innováció közgazdasági környezetét segítő egyes intézkedésekről

Minden eddiginél összehangoltabbak és egyértelműbbek lesznek a kutatás-fejlesztés és az innováció állami forrásból történő közvetett támogatásának módozatai.

53. Törvényjavaslat a turizmusról

Azt gondolhatnánk, hogy a turizmust fölösleges törvényben szabályozni, az emberek nem a kormány javaslata alapján indulnak neki a nagyvilágnak. A kormány nem így gondolja. Szerintük a "törvényi szabályozás hiányából adódóan nincsenek a turizmus jelentőségét megfogalmazó, alapdefiníciókat lefektető, a turizmus működésének struktúráját megállapító előírások", és mindez "számos problémát okoz", amit a kormány egy nagy terjedelmű törvénnyel oldana meg.

54. Törvényjavaslat a bányászatról

A kormány szerint a "bányászati tevékenység" jelenlegi definíciója nem felel meg az európai irányelveknek, ezért feltétlenül szükséges a törvény módosítása.

55. Törvényjavaslat a Magyar Köztársaság gyorsforgalmi közúthálózatának közérdekűségéről és fejlesztéséről

Változott a gazdasági helyzet, új céljai vannak a kormánynak, ezért felül kell vizsgálni és időben ki kell terjeszteni az úthálózat fejlesztési céljait. Magyarán kevesebb út épül majd, lassabban.

December

56. Törvényjavaslat egyes szellemi tulajdonjogi tárgyú törvények módosításáról

Mi sem fogalmazhatnánk meg szebben a kormánynál a javaslat célját, ami "az európai szabadalmak magyarországi hatályosításának előfeltételét képező fordítási körülményekre vonatkozó rendelkezések pontosítása és a szerzői jogi szabályok ehhez kapcsolódó módosítása".

57. Törvényjavaslat a közérdekű adatok üzleti célú felhasználásáról

Eddig egy kormány sem ültette át a magyar jogba a vonatkozó, 2003-as Európai Közösségi irányelvet, kormányunk hiányt pótol.

58. Törvényjavaslat a 2012. évi költségvetésről

Ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni, költségvetésre szükség van, ráadásul december 31-ig el is kell fogadni.

59. Törvényjavaslat a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról

Az új alkotmány szerint sarkalatos törvényt kell alkotni a honvédségről - ezt a parlament a nyári rendkívüli ülésszakon már el is fogadta. A katonák jogállását az új honvédelmi törvényhez igazítva kívánják rendezni. A törvény szabályozza a kötelezettségi rendszert és a szolgálati életpályamodelt, valamint a szolgálati nyugdíj új rendszerét is.

60. Törvényjavaslat a honvédségi adatkezelésről

A honvédelmi tevékenységgel összefüggő adatkezelés adatvédelmi garanciáit is rendezi a kormány, különös tekintettel a hazánkban tartózkodó külföldi katonák adataira.

61. Törvényjavaslat a fejlesztéspolitika új alapokra helyezéshez szükséges egyes törvények módosításáról

A kormány megreformálná a fejlesztéspolitikát, amihez nyilvánvalóan új alapokra van szükség, amire ezzel a törvénnyel ráhelyezik azt. A cél az egységes fejlesztési szerkezet kialakítása, illetve strukturált és szabályozott területi tervezési rendszer kialakítása.

62. Törvényjavaslat a felnőttképzésről

A kormány az előzőekben már nagy hangsúlyt fektetett a szakképzés fejlesztésére, ezzel párhuzamosan a felnőttképzést is átalakítaná - ennek anyagi feltételeit már novemberben megteremtve. A cél ez esetben sem más, mint a jelenleginél egyszerűbb, átláthatóbb, hatékonyabb és ellenőrizhetőbb, egyben kevésbé bürokratikus rendszer kialakítása.

63. Törvényjavaslat a szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról

A kormány egyszerűsíteni szándékozik a bor forgalomba hozatali járulékához kötődő adminisztrációt, egyben növelné a hatósági munka hatékonyságát.