97 Skoda Superbet vett az állam

2011.08.22. 08:52 Módosítva: 2011.08.22. 11:31

A kormányzati vezetőknek jutott azokból a vadonatúj Skoda Superbekből, amelyeket 600 millió forintért szerzett be a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) - írta a hétfői Blikk.

Egy Superb a minisztérium parkolójában (fotó: Winkler Róbert)
Egy Superb a minisztérium parkolójában (fotó: Winkler Róbert)

Nem csillagromboló, de jó választás

Idén februárban a Totalcar is felvetette, hogy a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok és központi hivatalnokok fölöslegesen parádéznak drága A6-os és A8-as Audikkal. Megvizsgálták, milyen is lenne az ideális, költséghatékony, mindenkori kormányzati limuzin. A Totalcar elemzése alapján a Skoda Superb mellett sok számszerűsíthető érv szól. A Totalcar által összeállított felszereltségű Skoda Superb nem egész 12 millió forintba kerül (négymillióval olcsóbb az Audinál), kényelmes, olcsóbb a szervizelése, nem fogyaszt sokat, igaz, országúti jelenlétben kétségtelenül nem közelíti meg az Audi-féle csillagromboló-effektust. A cikket itt olvashatja>>>

A 97 luxusautót a miniszterek, államtitkárok és a helyettes államtitkárok között osztották ki. Az új autókra azért volt szükség, mert az állami vezetőket már régi, többéves járművek szolgálták ki, amelyek sokszor lerobbantak. A KEF indoklása szerint olcsóbb új kocsikat venni, mint a meghibásodott járműveket állandóan javítgatni.

A minisztereknek benzines, az államtitkároknak pedig dízeles autó jár - tudta meg a Blikk. A tárcavezetők 200 lóerős, kétliteres, benzinmotorral ellátott autót kapnak, amelynek a gyári adatok szerint 236 km/óra a végsebessége. Az autószalonokban egy ilyen autó 8,85 millió forintért kapható.

A miniszterek egy része azonban - legalábbis egyelőre - nem kért a Skodákból, és inkább maradtak az eddig jól bevált hivatali autójuknál. A minisztériumi adatlapjuk szerint Fellegi Tamás fejlesztési miniszter továbbra is egy Audi A6-ossal jár, Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter sem hajlandó megválni a hároméves Lexus HS-étől, és a jelek szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sem ült át az új autójába, ő maradt a Skoda Octaviájában - írja a lap.

A honvédelmi, a belügyi és a külügyi tárca vezetői ha akarnának, sem kapnának az új Superbekből, mivel ők védett személynek számítanak, és az autóikat a Köztársasági Őrezred szerzi be.

Eddig három miniszter cserélte le az Audi A6-osát az új Superbre: Matolcsy György gazdasági, Navracsics Tibor közigazgatási és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Az államtitkárok és helyettes államtitkárok többsége azonban már átült a Skodákba.

Az MSZP szerint Orbán Viktor 2010 májusában a Parlamentben teljes gépkocsi-, bútor-, telefoncsere stopot hirdetett a közszférában. A kormány most mégis újabb luxusautó-beszerzés hajtott végre, jelezve: a Fidesz az elhibázott gazdaságpolitikája miatt egyre mélyebb gazdasági és társadalmi válságban sem mond le a saját luxusáról, közölte az MSZP Gördülő pazarlás a legfelsőbb szinteken című közleményében.  A párt a luxuskormányzás azonnali beszüntetését követeli.