Fenntartja vallomását a gyanúsítottból lett koronatanú a Hunvald-ügyben

2011.09.02. 11:23 Módosítva: 2011.09.02. 14:58
Nem kíván változtatni a nyomozás során tett vallomásán Nagy György, a Hunvald-per koronatanúja. Nagy kedvezményezettje volt a vélt ingatlanpanamának, de mert készségesen vallott egy szabad demokrata és egy szocialista politikusra, az ügyészség nem emelet ellene vádat. A védők szerint szavahihetetlen, a bíró is figyelmeztette, hogy a legjobb tudása szerint köteles vallani.

Sem elvenni, semm hozzátenni nem kíván a nyomozás során tett 150 oldalas tanúvallomásához, jelentette ki első meghallgatásátn Nagy György, a vád koronatanúja a Hunvald-perben. Nagyot - aki eredetileg gyanúsított volt a sok százmillió forint értékú erzsébetvárosi ingatlanok áron aluli értékesítésével kapcsolatos ügyben - vallomása előtt a bíró figyelmeztette, hogy a legjobb tudomása szerint köteles vallani.

Nagy, aki vevőként kedvezményezettje volt a vélt bűncselekménynek, azért nem lett vádlott, mert az ügyészség szerint részletes és feltáró vallomásával kiérdemelte, hogy tanú lehessen. Nagy tett terhelő vallomást az ügyben érintett politikusokra, az első rendű vádlott Gál György szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökre és a másodrendű vádlott Hunvald Györgyre, a kerület szocialista polgármesterére. Gál és Hunvald két és fél éve előzetes letartóztatásban van.

Nagy a meghallgatásán többször elismételte, hogy Gállal állt személyes kapcsolatban, neki adta át a mélyen áron aluli ingatlanértékesítésért cserébe az önkormányzat gazdasági bizottságának ülése után és az adásvételről döntő képviselő-testületi ülés előtt az ingatlanonként 20-30 millió forintos kenőpénzeket az SZDSZ Dob utcai irodájában. Szerinte a VII. kerületi önkormányzat vezetésének tisztában kellett lennie azzal, hogy az ingatlanokat áron alul, tényleges értéküknél 20-30-40 százalékkal olcsóban adják el. A vád tanúja a konkrét vesztegetésekkel, kenőpénzátadásokkal kapcsolatban nem állította, hogy azok Hunvald tudomásával történtek volna, de megjegyezte, hogy az önkormányzatnál az "erős ember" a polgármester volt, aki nélkül döntés nem születhetett.

Az ügy megítélésében nagy szerepe lehet, miként értékeli a bíróság Nagy vallomását. A korábbi tárgyalásokon több vádlott és védő részéről felmerült, hogy Nagy szavahihetetlen, vallomásai hiteltelenek.

Az ingatlanpanamákkal kapcsolatos vád szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület megszavazta a versenyeztetés nélkül, jóval a piaci ár alatt történő értékesítéseket. A kedvezményezett vállalkozói kör személyesen Gálnak adta a vételi ajánlatokat, majd a vesztegetési pénzt. Az ingatlanonként 20-30 millió forintnyi, összesen 366 milliós kenőpénzt az ügyészség szerint többször is az SZDSZ kerületi irodájában vette át az elsőrendű vádlott.

Mindezt a vád szerint bűnsegédként támogatta Hunvald, holott tudta, hogy az ingatlanokra van vevő reális piaci áron. A beavatott vállalkozói kör a nyomott áron megvásárolt Király utcai, Dob utcai, Dembinszky utcai ingatlanokat rövid időn belül sok tízmilliós, esetenként 100 százalékos haszonnal adta tovább külföldieknek. Gál és Hunvald már a korábbi tárgyalásokon tagadta bűnösségét.

Nagy György kihallgatását három napra tervezte a bíróság, várhatóan jövő héten folytatódik. A nyáron életbe lépett, kiemelt ügyekre vonatkozó, folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazandó új büntetőeljárási rendelkezéseknek megfelelően pénteken az ügyész kezdte el kihallgatni Nagy Györgyöt, ezután kérdezhetnek majd a védők, a bíró és a vádlottak. A korábbi perrendtartásban a kérdezést a bíró kezdte.