Tíz doboz sörből megszámlálnak minket

2011.09.02. 12:47 Módosítva: 2011.09.02. 12:49
Október elsején kezdődik és egy hónapig tart a 2011-es népszámlálás, amelyben az összes magyarországi lakost, lakást és lakás céljára használt ingatlant felmérik. A tízévenként megrendezett népszámlálás költsége 19 milliárd forint. 62 millió A/4-es lapot nyomtattak ki, ezek súlya nagyjából 400 tonna. Összesen mintegy ötvenezren mérik fel az adatokat, de aki akarja, egyedül is kitöltheti a kérdőíveket, idén először akár interneten is.

A világ több mint százötven országában, köztük Kínában és Indiában már lezajlott, Magyarországon huszonnyolc nap múlva, október elsején kezdődik a népszámlálás, amelyről részletes tájékoztatást itt olvashatnak. Az előkészületek már folynak, ennek részeként hétfőn elkezdődik a településeken és a fővárosi kerületekben a számlálóbiztosok képzése.

Összesen mintegy negyvenezer számlálóbiztos keresi majd fel az embereket október 1. és 31-e között, hogy a lakásukról és az abban élő személyekről kérdőívet töltsön ki. A népszámlálásban összesen nagyjából ötvenezren működnek közre (a kínai népszámlálásban mintegy hatmillió közreműködő volt). A számlálóbiztosként minket megkereső személyeket a (80) 200-224-es zöld számon ellenőrizhetjük.

A kérdőíveket a számlálóbiztosok minden háztartásba kiviszik szeptember 27-e és 30-a között, a nyomtatványok kitöltésére háromféle lehetőség van. Az egyik a hagyományos módszer: a kérdezőbiztos kérdezi meg az adatokról a családokat, a másik az, hogy a háztartásokban élők önállóan töltik ki a kérdőíveket; előbbi október 1-je és 31-e között történik, utóbbira október 1-jétől 16-ig van lehetőség.

A harmadik az idén először lehetővé tett online népszámlálás: október 1-jétől, szintén október 16-ig az enepszamlalas.hu weblapon is leadhatjuk adatainkat, ehhez a számlálóbiztosok által kézbesített csomagban találunk azonosító kódot.

A már befejeződött európai népszámlálások közül Portugáliában ötven százalék fölött volt az online kérdőívet kitöltők aránya, Szlovákiában viszont csak hét százalék. A magyarországi háztartásokban hatvan százalék körüli az internetellátottság, a KSH tavasszal úgy kalkulált, hogy itthon 10-30 százalék lehet majd az online kitöltők aránya.

A népszámlálás lebonyolításának költsége 19 milliárd forint, vagyis lakosonként nagyjából 1900 forintba, tehát néhány doboz sörbe kerül ez az átfogó felmérés. Ebből az összegből ráadásul 7,5 milliárd forint adók és járulékok formájában vissza is kerül a költségvetésbe – mondta Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese pénteken. A népszámlálási nyomtatványok összes tömege 400 tonna, egymásra rakva 6700 méter magas tornyot képeznének.

A népszámláláson kétféle kérdőívet kell kitölteni. Az egyik a lakáskérdőív (pdf), a másik egy személyi kérdőív (pdf). Ez utóbbiból az október elsejéig meghozott csomagban egyet kapunk, ahhoz majd később kell annyit kérni a számlálóbiztostól, ahányan a lakásban élnek (fontos, hogy nem a hivatalosan bejelentettek számítanak, hanem azok, akik valóban a lakásban élnek). A kérdőíveket nemcsak magyarul, hanem 18 egyéb nyelven is elkészítették – ezeket itt találják –, a kisebbségi nyelvek mellett angolul, kínaiul, oroszul, franciául is. A cigány lakosoknak beás és lovári nyelven is készült kérdőív.

A lakáskérdőívek értelemszerűen a lakások adatait rögzítik. A személyi kérdőívek a háztartásban élők számára, gazdasági aktivitására, foglalkozására, a munkahelyre jutásuk módjára, valamint a szenzitív adatokra, azaz az anyanyelvre, a nemzetiségi, etnikai hovatartozásra, vallásra, egészségi állapotra vonatkozó kérdéseket tartalmaznak. Ez utóbbiakra nem kell válaszolni, egyébként viszont kötelező a részvétel a népszámlálásban – aki az alapkérdésekre nem akar válaszolni, az ellen szabálysértési eljárás indulhat. A legutóbbi, 2001-es népszámláláson azonban csak nagyjából tíz ilyen eset volt.