A Fidesz álmodott már nagyot Szoboszlón

2011.09.07. 11:17
Hajdúszoboszlón tart frakcióülést a Fidesz szerdától péntekig. A legújabbkori magyar történelemben volt már egy frakcióülés a városban, méghozzá 1993-ban az MDF-é. Az első Orbán-kormány a 2002-es választások közeledtével harmadik kihelyezett kormányülését tartotta a fürdővárosban.

Ha a közelmúlt választási eredményeiből indulunk ki, nem véletlen a Fidesz helyszínválasztása, legalábbis első látásra. A választókerület egyéni országgyűlési képviselője ugyanis az a Márton Attila, aki már a 2002-es választás óta nagy fölénnyel jut be a Parlamentbe.

Márton Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője és Orbán Viktor (Fotó: Illyés Tibor)
Márton Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője és Orbán Viktor (Fotó: Illyés Tibor)

Más kérdés, hogy túlságosan mély nyomot nem hagyott eddig, de tény: Kóka János rejtélyes 2005-ös helikopterbalesetének firtatásától egyenes út vezetett 2010-ben a légiközlekedés-fejlesztési kormánybiztosi posztig. (Az igazság kedvéért jegyezzük meg, a feladatot ingyen vállalta.)

Ami viszont a polgármesteri címet illeti: a 23 ezer lelkes Hajdúszoboszló azon kevés városa az országnak, ahol nem fideszes a polgármester. Az először 1994-ben megválasztott Sóvágó László ellen a Fidesz csak az utolsó két választáson állított jelöltet, de hiába.

A város politikus-üdülőtulajdonosai is a baloldalon találhatók, méghozzá mindketten voltak pénzügyminiszterek: Medgyessy Péter felerészben birtokosa egy 90 négyszögöles telken lévő 48 négyzetméteres üdülőnek, Veres János pedig egy 915 négyzetméteres teleknek és egy 36 négyzetméteres társas üdülő 1/16-od részének.

Rend és tisztaság

A Fidesz még nem tartott frakcióülést Hajdúszoboszlón, de Orbánék kormányülést már igen, méghozzá 2001-ben.

Az ülés és a sajtótájékoztató után a kormány tagjai Sóvágó László polgármester kíséretében sétát tettek a városban. (Fotó: Illyés Tibor)
Az ülés és a sajtótájékoztató után a kormány tagjai Sóvágó László polgármester kíséretében sétát tettek a városban. (Fotó: Illyés Tibor)

„Hajdúszoboszlón rend és tisztaság van – értékelték településük helyzetét Orbán Viktor miniszterelnök kérdésére azok a hajdúszoboszlóiak, akik a városháza előtt várták kedden délelőtt a kihelyezett kormányülésre érkezőket – szól a korabeli MTI-tudósítás. – Az autóbuszból kilépő Orbán Viktor néhány percig beszélgetett a miniszterelnököt és minisztereket váró polgárokkal, majd a városházán zárt ajtók mögött megkezdődött a kormány harmadik vidéki kihelyezett ülése.”

Itt jelentették be, hogy választási győzelme esetén a Fidesz hároméves költségvetést készítene, és a város környékének 13 kilométer utat ígértek.

A hároméves költségvetés terve nem mindenki tetszését nyerte el. Kovács László MSZP-elnök szerint a parlamentnek így jóval kisebb szerepe lenne a jelenleginél, míg a Népszavának nyilatkozó gazdaságkutatók úgy látták: a magyar gazdaságnak, amely még nem olyan fejlett, mint a nyugatiak, rugalmasabb költségvetési politikára lenne szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a gyorsan változó viszonyokhoz. A hároméves büdzsé legfeljebb arra lenne alkalmas, hogy még kevesebb közpénz elköltéséről dönthessen a parlament.

A legjobb kampány a munka

Néhány nappal Horthy Miklós 1993-as, kenderesi újratemetése után volt az eddigi egyetlen frakcióülés Hajdúszoboszlón, a Titász hotelben, az akkor szintén kormányzó MDF-é. A frakcióülésre menet a már nagybeteg Antall József (néhány hónappal később halt meg) megállt Kenderesen leróni kegyeletét Horthy és családtagjai előtt. A temetésen nem jelent meg, felesége és fia képviselte, valamint magánemberként több minisztere is ott volt.

A Csurka Istvánéktól frissen megszabadult MDF a frakcióülésről szóló tudósítások szerint a kormányzás felelősségét a közelgő választások után is vállalni akaró párt képét mutatta. Ahogy Kónya Imre frakcióvezető fogalmazott: „A legjobb kampány a munka, s ennek megfelelően a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója a hét végén nem választási esélyeket latolgatott, hanem a törvénykezési feladatokra készült.”

Csak hát mindenki tisztában volt a népszerűségi mutatókkal: az MDF akkoriban a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ mögött csak a negyedik legnépszerűbb párt volt. Ezért is volt meglepő Antall Józsefnek a zárt ülésen elhangzott beszéde. Azt mondta: a közelmúltban találkozott Horn Gyulával, az MSZP elnökével, és kölcsönösen úgy gondolták, hogy egymás legnagyobb ellenfelei.