Illés európai katasztrófaalapot szervez

2011.09.11. 13:20
Illés Zoltán környezetvédemért felelős államtitkárt kedden Londonban tiszteletbeli tagjává választotta a nagy-britanniai székhelyű Nemzetközi Vegyészmérnöki Intézet (IchemE), A vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárításáért díjazott államtitkár most egy európai katasztrófaelhárítási pénzügyi alap létrehozásáért lobbizik.

Két, Magyarország számára kedvező javaslattal állt elő Londonban Illés Zoltán. A környezetvédelmi államtitkár kedden a londoni magyar nagykövetségen kapta meg a Nemzetközi Vegyészmérnöki Intézet (IChemE) 2011-es tiszteletbeli tagságát.

Az indoklás szerint Illés az évente egyszer kiadott elismerzést a tavalyi vörösiszap-katasztrófa kárelhárítása során végzett munkájáért kapta. Az ünnepélyes keretek között megtartott IChemE-eseményen Sir John Beddington, Cameron miniszterelnök tudományos tanácsadója és Sir William Wakeham, a Királyi Mérnökakadémia alelnöke is beszédet mondott.

Illés azt kezdeményezte, hogy Nagy-Britannia és Magyarország közösen támogassa egy új uniós pénzügyi alap létrehozását, amely a korábbi környezeti katasztrófák következményeinek felszámolását, valamint a bekövetkező katasztrófák esetén az azonnali beavatkozást, és a kárelhárítást támogatná. Az államtitkár az Indexnek azt mondta, az amerikai minta alapján elgondolt alapot az uniós strukturális alapokban megmaradt pénzkeretekből lehetne feltölteni.

Az államtitkár másik terve az, hogy Budapest Group néven kezdeményezi egy uniós adatbázis létrehozását, amely a katasztrófahelyzetekben azonnal mozgósítható szakmérnököket fogná össze. Illés szerint a csoport, amely egy kisebb magyarországi székhelyű EU-s intézmény keretében működhetne, önkéntes alapon tömörítené azokat a szakembereket, akik hajlandóak részt venni a szakterületüket érintő elhárítási munkákban bárhol a 27 tagállam területén.