Ezért állhat bíróság elé Gyurcsány Ferenc

2011.09.12. 22:12
Az Országgyűlés 306:52 arányban hétfőn késő este felfüggesztette Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát. A rendszerváltás óta miniszterelnök nem állt még vádlottként büntetőbíróság előtt, ez a sukorói telekcsere miatt most megdőlni látszik. Az ügyészség gyanúja az, hogy a volt kormányfő hivatali visszaélést követett el, Gyurcsány szerint koncepciós eljárás zajlik ellene, és örül, hogy a bíróság előtt tisztázhatja magát.
sukoroc

2008. május 21-én, az Országgyűlés Nándorfehérvári termében találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter Joav Blum és Fred H. Langhammer üzletemberekkel. A tanácskozás témája a Sukoróra tervezett gigantikus szálloda-kaszinó-sport komplexum volt, ami a nagyságrendjét tekintve az Audi győri vagy a Mercedes kecskeméti beruházásán is túltett volna.

Az utólagos magyarázat szerint a kormány számára kiemelkedő érdek volt a nemzetgazdasági szempontból is jelentős, több ezer munkahelyet teremtő beruházás megvalósulása. Az akkori ellenzék, illetve az ügyészség jelenlegi álláspontja szerint azonban a tanácskozáson történtek az államnak milliárdos kárt okozó hivatali visszaéléssorozat kulcsmomentumai voltak, ami felveti az ügyben közbenjáró miniszterelnök büntetőjogi felelősségét.

 A parlament hétfőn este felfüggesztette a volt kormányfő mentelmi jogát, az ülésnapon történtekkel külön cikkben foglalkozunk.

Pedig gördülékenyen indult

Joav Blum izraeli-magyar üzletember két hónappal később, 2008 júliusában cserélt el három (két albertirsai és egy pilisi), összesen 787,4 millióra becsült, 183 hektárnyi telket egy 1 milliárd 84 milliós, állami tulajdonban lévő sukorói ingatlanra a Velencei tó partján. Az állam kényszerhelyzetben volt: Blum egymással határos ingatlanjai az M4-es autópálya tervezett nyomvonalára estek, és a kisajátítás miatt ilyenkor a tulajdonos maga választhat cserealapot.

Blum szerint az ingatlanokat eredetileg is fejlesztési, és nem befektetési céllal vásárolta, a sukorói helyszín azonban még az albertirsainál is kedvezőbb lehetőséget jelentett a zöldmezős, King's City nevű egymilliárd eurós kaszinó-szálloda befektetéshez. A hetvenhektáros vízparti területen szállodák és éttermek, valamint élményfürdő, golfpálya, fedett sípálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztató központ épült volna.

A csere létrejött, Blum befizette a közel 300 milliós különbséget. A fejlesztésre létrehozott és Blum által vezetett cég, a KC Bidding Kft. mögött mások mellett Fred H. Langhammer és Ronald S. Lauder amerikai üzletemberek álltak. A King's Cityt a kormány kiemelt beruházássá minősítette, ami elsősorban az adminisztratív eljárások felgyorsítását ígérte.

Kezdettől gyanús volt

A telekcsere miatt a kezdetektől a visszaélés gyanúja merült fel, az ellenzék (elsősorban az LMP, majd a Fidesz) pedig folyamatosan támadta: a Blum által becserélt telkek (gyümölcsöskertek) beszámított értéke a vád szerint jóval meghaladta a valóságost, a sukoróié pedig annál jóval alacsonyabb volt, ezért az államot több mint 1,3 milliárd forintos kár érhette.

Gyurcsány májusban sajtótájékoztatót tartott az ügyben
Gyurcsány májusban sajtótájékoztatót tartott az ügyben
Fotó: Nagy Attila

2009 áprilisában különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja – ingatlanpanamázás – miatt eljárást indított a Központi Nyomozó Főügyészség, melynek keretében Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont is tanúként hallgatták meg. Joav Blumot közokirat-hamisítással is megvádolták, amiért a gyanú szerint csak papíron létesített az ügyintézéshez szükséges lakóhelyet Sukorón.

Polgári perrel a jogszerűségért

A kormányváltás után, 2009 júliusában Bajnai Gordon miniszterelnök vizsgálatot rendelt el, majd polgári pert indított a csere előtti állapot helyreállításáért, hogy bíróság állapítsa meg, jogszerű volt-e az ingatlantranzakció. A per idén márciusban kezdődött meg.

2009 augusztusában a Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy – a még a kormányváltás előtt – februárban kiírt kaszinótenderen a közép-dunántúli régióban egyedüli indulóként a KC Bidding nyerte el a koncessziót. Mivel a sukorói telek új tulajdonosának földhivatali bejegyzése az ügyészségi eljárás miatt késett, a kaszinóhoz így előbb volt meg a koncesszió, mint a telek.

Kezdődik az elszámoltatás

A 2010-es választást és kormányváltást követően az óriásberuházás ismét előkerült: Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szinte azonnal vizsgálatot indított az ügyben, a kormány pedig szeptemberben levette a King's Cityt a kiemelt beruházások listájáról.

Budai vizsgálata kezdettől az ügyben érintett politikusok felelősségének megállapítására irányult. A bevezetőben említett 2008. májusi, a beruházókkal tartott egyeztetés kapcsán 2010 novemberére a kormánybiztos meggyőződésévé vált, hogy a telekcserét valójában a pénzügyminisztériumból irányították.

Szerinte mindezt a PM belső levelezése, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő iktatókönyvei és Blum ügyvédjének levelei igazolják: a telekcserére épp azért került sor, hogy elkerülhető legyen a nyílt versenyeztetés. 2010 szeptember elején előzetes letartóztatásba került a csereszerződés két ellenjegyzője, Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) volt vezérigazgatója és Császy Zsolt volt értékesítési igazgató.

Még a főügyészt is megtámadták

A hűtlen kezelésről szóló gyanú szerint megszegték a vagyongazdálkodásra vonatkozó törvényi és hivatali szabályokat. December közepe óta mindketten szabadlábon védekezhetnek, ugyanakkor a gyanúsítottak köre kibővült a PM volt szakállamtitkárával, Markó Andreával.

Hogy az ügy igen fontos és sürgős volt az elszámoltatási biztosnak, jelzi, hogy Budai Gyula 2010 decemberében azzal vádolta meg a hivatali ideje kitöltése miatt távozó Kovács Tamás legfőbb ügyészt, hogy hetekkel korábban megkapta a Gyurcsány elleni feljelentését, de falaz a volt kormányfőnek, és ezért nem hajlandó eljárást indítani. Kovács vérlázítónak nevezte a feltételezést, egyben cáfolta, hogy bármilyen feljelentést kapott volna.

A kaszinóálom vége

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011 januárjában felmondta a kaszinókomplexum koncessziós szerződését, és bejelentette a kötbérigényét a beruházóval szemben. A koncesszió miatt először a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, majd idén februárban az ügyészség is nyomozást indított, miután a gyanú szerint a kormány már egy évvel a tenderkiírás előtt tárgyalásokat folytatott a később egyedüliként induló KC Bidding embereivel. Utóbb kiderült, hogy 2010 januárjában Orbán Viktor is találkozott Ronald Lauderrel.

A sukorói öböl (Fotó: Civertan
A sukorói öböl (Fotó: Civertan / legifoto.com)

Polt Péter legfőbb ügyész áprilisban kezdeményezte Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését, hogy az ügyészségen hivatali visszaélés gyanújával gyanúsítottként hallgathassák ki. A volt kormányfő szerint a Fidesz által koholt vád alapján koncepciós eljárás zajlik ellene, és az Országgyűlés mentelmi bizottságának megküldött iratok szerinte pont az ártatlanságát bizonyítják.

A fő kérdés: mi történt a parlamenti találkozón?

Az inkriminált 2008-as parlamenti találkozón szerinte nemhogy döntések nem születtek, hanem további vizsgálatokat rendeltek el, ő pedig mindenkit a jogszabályok betartására kért, mondta azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség szerint túllépte a hatáskörét, és visszaélt a hivatalával, amikor a tárgyaláson kijelentette, hogy támogatja a telekcserét. Mint mondta, az ingatlancsere érvénytelenítéséért indított polgári per tanúi ugyanezt igazolták.

Gyurcsány Ferenc nem ment el a mentelmi bizottság szeptember 6-i ülésére, mert mint mondta, „nincs sok megbeszélnivalója” a bizottsággal. A bizottság Gyurcsány mentelmi joga felfüggesztését javasolta az Országgyűlésnek, a volt miniszterelnök pedig maga is többször kijelentette, hogy szeretné, ha a képviselők felfüggesztenék a mentelmi jogát, hogy tisztázhassa magát.