Mesterházy mindenkinek felteszi a kérdést

2011.09.22. 13:08 Módosítva: 2011.09.22. 13:58
Gyurcsány Ferenc és támogatóinak távollétében megkezdte ülését dél körül az MSZP képviselőcsoportja. A frakciót Mesterházy Attila hívta össze miután a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció Platform azt javasolta: a szocialista képviselők erősíttessék meg mandátumukat az őket jelölő párttagokkal, pártszervezettel.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető az ülésen minden jelenlévő frakciótagnak felteszi majd a kérdést, visszaadja-e mandátumát. Mivel Gyurcsány Ferenc kisebbségben van az ötvennyolc fős frakcióban, és vele együtt mindössze heten nyilatkoztak írásban arról, hogy készek visszaadni a mandátumukat, a nagy többség várhatóan nemmel fog válaszolni a pártelnök kérdésére. Annál inkább, mert Gyurcsány Ferenc mellett a közismerten őt támogató frakciótagok sem mentek el a képviselői irodaházban tartott rendkívüli ülésre.

A volt kormányfő mellett Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter, Baracskai József, az MSZP Zala megyei elnöke, Ficsor Ádám egykori titokminiszter, Vadai Ágnes, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, Varju László, a Demokratikus Koalíció igazgatója és Vitányi Iván, a Gyurcsány-platform alelnöke vállalta, hogy adott esetben kész visszaadni, illetve a párttagokra bízni mandátumát.

Azonban nemcsak ők heten nem jelentek meg a képviselői irodaházban tartott rendkívüli ülésen. A távolmaradók száma nagyjából 15-20 lehet, igaz, közülük például a Gyurcsány Ferenccel korábban többször nyilvános üzengetésbe bonyolódó Szanyi Tibor külföldön van.

Gyurcsány Ferenc szerda este a Demokratikus Charta gödöllői rendezvényén azzal indokolta távolmaradását, hogy javaslatuk nem a képviselőcsoportnak, hanem a pártnak, a kongresszusnak szól.

A frakcióülésre érkezőben a képviselők többsége nem állt szóba az újságírókkal. Kovács László alelnök, korábbi külügyminiszter azt mondta: nem érti Gyurcsány Ferenc magatartását, szerinte őt minősíti, hogy egy ilyen felvetés után nem jelenik meg a frakcióülésen, hogy ismertesse érveit.

Bárándy Gergely kártékonynak minősítette a volt kormányfő kezdeményezését, amely miatt szerinte az MSZP ismét a belügyeivel kénytelen foglalkozni.