Urbanisztikailag elhibázottnak tartják az ócsai devizatelepet

2011.09.28. 12:33

Elhibázottnak, gazdaságtalannak, a korszerű urbanisztikai törekvésekkel ellentétesnek, és társadalmilag fenntarthatatlannak tartja a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Elnöksége azt a megoldást, amely az Ócsára tervezett szociális bérlakások megvalósítására irányul. A településszerkezettől elszakadó, laza beépítésű, munkahelyektől és szolgáltatásoktól távoli új lakóterület nem alkalmas arra, hogy követendő példa legyen hasonló társadalmi problémák megoldására – áll a MUT közleményében.

Mint írják, a budapesti agglomerációban túlkínálat van a a települések belterületeihez csatlakozó lakóterületekből. A kiválasztásnál elhibázottnak tartják, hogy csupán azt a szempontot vették figyelembe, hogy a terület állami tulajdonban legyen.

"A kiszolgáltatottság önmagában nem teremti meg a kertgazdasággal összefüggő mezőgazdasági ismerteket, ami nélkül elképzelhetetlen egy korszerű mezőgazdasági tevékenység. Ezen ismeretek hiánya már több ilyen kísérlet kudarcával járt" – vélik.

A Belügyminisztérium ötletpályázatot hirdetett a devizahitelesek megsegítésére épülő ócsai mintafalu elrendezésére, a MUT ennek eredményeinek megismerése után széleskörű szakmai fórumot akar rendezni, és ennek ajánlásait el akarja juttatni a kormányzat képviselőihez.