Egy éve siratják Geréb Ágnest

2011.10.05. 17:01
Virágos-búsulós tüntetéssel emlékeztek meg az otthon szülést pártolók arról, hogy ma van egy éve Geréb Ágnes elfogásának. A börtönből házi őrizetbe került szülész-nőgyógyász szabadon bocsátását követelők megmozdulásán jól fogytak a Free Geréb kitűzők, Szalóki Ági énekelt, és megkapták a magukét az orvosszakértők. Kiderült az is, hogy az otthon szülésről szóló jogszabály hiába készült el, engedélyhez még egyetlen bába sem jutott.

"FRE" - tizenegy előtt pár perccel még csak ennyi van meg a fehér virágokból kirakott feliratból a budai vár aljában, a Semmelweis Múzeum melletti domboldalon, de nem bonyolult feladvány kitalálni, mi készül. A "Free Geréb Ágnes" kitűzőket viszik, mint a cukrot a szülész-nőgyógyász letartóztatásának egyéves évfordulójára szervezett tüntetésen. A kitűzőket és születésnaptárakat rejtő, a Születésház Egyesület javára kirakott adományosdobozhoz alig lehet hozzáférni. Gerébes karszalag is kapható.

05
Fotó: Huszti István

Két-háromszázan jöhettek el, otthon született gyerekek mindenhol: hordozóban, kézen fogva, babakocsikban, szoptatás közben az anyjuk mellén. A fotósoknak perceken át modellkedik három kislány, akikre egymáshoz passzoló, színes papírkoronát adtak, a koronák felirata szerint az egyik szabadságot, a másik igazságot, a harmadik egyenlőséget követel "dr. Geréb Ágnesnek". Két rendőr unottan nézelődik a fal mellől.

A hivatalos programot Szalóki Ági bánatos éneke indítja, a szövegből annyit sikerül elcsípni, hogy “Úgy elfogtak engem, mint egy útonállót”. Az első szónok Rácz Attila, aki a rendezvény szóvivőjeként és egy kétéves, otthon született kislány apjaként mutatkozik be. "Ezt semmilyen hatalmi szóra nem vagyok hajlandó tagadni senki előtt” - adja meg az alaphangot. A szót tőle Szávai Viktória színésznő veszi át, aki szerint "pontosan lehetett tudni", hogy előbb-utóbb megtörténik Geréb letartóztatása, a gépezet pedig csaknem elmozdíthatatlannak tűnik. Hosszan ecseteli, milyen megalázó és embertelen a házi őrizet Geréb számára: ha levegőzni akar, csak a gangra nyíló ajtót nyithatja ki, tudása pedig pocsékba megy, amikor szülések kísérése helyett “ott lehet teljes bábai mivoltában" a család ír szettere kölykedzésénél.

Felidézi azokat az eseteket is, amikor Geréb hiába kérvényezte, hogy elhagyhassa a házi őrizetet. Idén májusban a bíróság nem engedélyezte, hogy Geréb előadást tartson a bábaszakmáról Ékes Ilona fideszes képviselő meghívására a Képviselő Irodaházban. A másik eset frissebb, szeptemberi: Geréb hiába szeretett volna elmenni a negyvenéves érettségi találkozójára, a Budai Központi Kerületi Bíróság elutasította a kérvényt. Az indoklás szerint az érettségi találkozó nem olyan fontos és egyszeri esemény, a kérés teljesítése pedig a házi őrizet kiüresedéséhez vezetne, tüzeli a szónok tömeget.

Ékes Ilona személyesen most nem tudott eljönni, de üzenetet küldött, azt felolvassák. A képviselőasszony hivatkozott a népességfogyás gondjára, alkotmányos jognak nevezte, hogy a nők maguk választhassák meg, hol, milyen körülmények között, és kikkel akarnak szülni, és megüzente azt is, hogy "Geréb küzdelme" a nők alapvető alapvető jogairól is szól, és bízni kell a független bíróságban.

02

A hangulat kissé leül, amikor az egyik szónok hosszan sorolja a Geréb perében meghallgatott orvosszakértők tárgyi tévedéseit. Szalóki Ági még elénekli a Kertész leszek című József Attila-vers Bródy-féle változatát. A "Ha már elpusztul a világ, legyen a sírjára virág" refrén szomorúságba temeti a virágokkal borított domboldalt. “Ha kell, mi egyre hangosabbak leszünk” – búcsúzik végül kissé fenyegetően Rácz.

Gerébet tavaly október 5-én állította elő a rendőrség a XII. kerületi Napvilág Születésházból, miután váratlanul megindult a szülés egy nőnél, aki eredetileg csak tanácsadásra érkezett, komplikációk léptek fel, az újszülöttet újra kellett éleszteni, majd mentő vitte kórházba. Gerébet emiatt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsították meg, majd pár nap múlva meggyanúsították még két másik - egy 2009-es és egy 2010 tavaszi - szülés kapcsán is. Ekkor kuruzslás miatt is eljárás indult ellene. A törvényi definíció szerint kuruzslást követ el az, aki jogosulatlanul, ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet végez, Gerébet pedig 2007-ben három évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatásától.

Gerébet október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték, ahonnan csak december 20-án szabadult, és került át házi őrizetbe. Az előzetes megszüntetésére vonatkozó indítványt egyébként Geréb születésnapján jelentették be, azon a napon, amikor az egészségügyi államtitkárság letette az asztalra az intézeten kívüli szülés szabályait rögzítő rendelettervezetet. Azóta Gerébet más, korábbi ügyek miatt  első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság március végén. A tavaly októberben indult ügyekben még tart a nyomozás, a házi őrizetet pedig legutóbb szeptemberben hosszabbította meg a Budai Központi Kerületi Bíróság újabb három hónappal. A végzés a bűnismétlés veszélyére hivatkozott.

"Én vagyok az egyik ügy" – mutatkozott be az évforduló reggelén tartott sajtótájékoztatón Szász Joli. Az ő lányának 2010. május 27-i születése az egyik, gyanúsításban szereplő eset. A négygyerekes anya szerint nem igaz, hogy a lánya a szülés következtében került volna életveszélyes állapotba. Ez volt a legkomplikációmentesebb szülésem, jelentette ki. A baba szerinte a megszületése után kezdett rosszul lenni, mégpedig azért, mert egy méhen belüli fertőzés következtében tüdőgyulladással született, emiatt voltak légzési nehézségei. Szász Joli állítja, épp Gerébnek köszönhető, hogy nem lett nagy baj, mert ő egyből felismerte, hogy mi a helyzet, oxigént adott a babának, és hívta a mentőt. A nő azt mondta, neki magának az "égvilágon semmi panasza" nem volt, ezért is nem ment kórházba, a szülés másnapján pedig a teljes látogatási időt - hét órát - töltött egy széken ülve a kislánya kórházi ágya mellett. A gyerek most is tökéletes egészségnek örvend, tette hozzá.

01

A sajtótájékoztatón a magyar büntetőeljárás állatorvosi lovának nevezte Geréb ügyét egyik ügyvédje, Bánáti János, aki egyébként a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Szerinte az ügy jól mutatja, hogy nincs rendben a kényszerintézkedések elrendelésének gyakorlata, a bíróságok 95-96 százalékban helyt adnak az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészi indítványoknak, ami a világban példátlanul magas arány. Bánáti kihasználta az alkalmat, hogy az otthon szülést pártoló közönség előtt is kritizálja a védők és a terheltek jogosítványait megnyirbáló törvénymódosításokat. "Geréb ügye világosan mutatja, hogy a büntetőeljárás alanyai nemcsak bűnözők lehetnek" - mondta.

Geréb ügyéről konkrétumokat másik ügyvédje, Molnár Marcell említett. Szerinte nem érvényesül a védekezéshez való jog, mert Geréb hiába deklarálta már a büntetőeljárás elején, hogy együttműködik, vallomást tesz, és válaszol a kérdésekre, 2010 decembere óta hozzá sem szóltak a hatóságok, nem tettek fel neki kérdéseket, és az azóta már valószínűleg megszületett szakértői véleményeket sem ismerhette meg.

A tüntetésen és a sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy hiába lépett hatályba májusban az otthon szülésről szóló rendelet, egyetlen legális otthon szülés sem történt azóta, mert még egyetlen bába sem tudott engedélyt szerezni.