Nem lesznek délután kötelező tanórák

2011.10.06. 07:26

Nem lesznek délután szükségszerűen tanórák és kötelező foglalkozások a tanrendben, de az általános iskolában alapesetben délután négyig tart majd a foglalkozás, mondta Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Délután tehetséggondozó, felzárkóztató foglalkozások lesznek, fel lehet készülni a másnapi tanításra, vagy szakkörökön, sportfoglalkozásokon lehet részt venni.

Mint mondta, a délutáni iskola csak lehetőséget kínál a gyerekek tehetségének kibontakoztatására, de nem lesz kényszer, azok a szülők, akik nem akarják igénybe venni, felmentési kérelemmel hazavihetik gyermekeiket a kötelező tanórák után.

Gloviczki Zoltán szerint az új rendszer hasonlít majd a mostani alsó tagozatokon működő napközihez, de azon túllépve fő feladata nem a gyerekmegőrzés, hanem a felzárkóztatás és a tehetséggondozás lesz. Olyan délutáni szakkörök lesznek, amelyekhez eddig csak pénzért lehetett hozzájutni.

Lehetővé teszik majd az intézményeknek, hogy amennyiben ez a felzárkóztatás szempontjából indokolt, akkor iskolaotthon formájában működjenek. Ezekben délután is lesznek kötelező tanórák. Egy-két olyan délután ugyanakkor ezekben az intézményekben is lenne, amikor nem lenne kötelező foglalkozás.

A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy napokon belül elkészül az új köznevelési törvény tervezetének kodifikált változata, amit a jövő héten hoznak nyilvánosságra.