Félretette etikai aggályait a Fidesz a II. kerületben

2011.10.13. 07:46
Már a parlamentben lévő képviselők és egy szellempárt sokat látott tagja is elindul a II. kerületi időközi választáson, a Fideszt pedig már nem zavarja, ami ellen még panaszt tett a szocialistákkal szemben egy másik választáson. Húsz éve itt mindig a jobboldal nyert, de most összefognának ellene.

Egyetlen kérdés foglalkoztat mindenkit a Moszkva téri hamburgeresektől a rózsadombi villájuk medencéjében szivarozó bankigazgatóktól a Hűvösvölgyben füvet nyíró családapákig: megkapja-e a pofont a Fidesz a novemberi időközi választáson, vagy minden megy úgy tovább, mint az elmúlt húsz évben. Az ellenzéki jelöltek legalábbis így szeretnék látni a választás jelentőségét, de félnivalója azért a fideszes jelöltnek sincs, ennél hazaibb pályán nehéz játszani, húsz éve mindig a jobboldal nyert itt.

A legutóbbi nyertes Balsai István volt, aki alkotmánybíróként folytatja, így nyílt meg a pálya az ellenfelek előtt. A jobb sarokban Láng Zsolt, a kerület polgármestere, a háta mögött a párt stabil támogatásával.

Nemcsak dünnyögnek

A bal sarokban pedig már egymás hátát lapogatják a versenyzők: az LMP-s Karácsony Gergely és a szocialista EP-képviselő Lévai Katalin közös Népszabadság-interjúban mondták el, ha úgy alakul a helyzet, az esetleges második fordulóban kölcsönösen visszalépnek a másik javára. Karácsony szerint a változásnak innen kell elindulnia, mert a kerületben hagyományosan magas a részvételi arány, az emberek “nemcsak dünnyögnek maguk elé, hogy milyen disznóságokat csinál a kormány, hanem el is mennek szavazni”.

DSZZS20111011008

Mindezek mellé ez a választás hozta az utóbbi idők legszürreálisabb politikai fordulatát is. ha valaki mostanában a Moszkva téren jár, könnyen lehet, hogy belebotlik Mécs Imrébe és feleségébe egy kis kampányasztal előtt, rajta egy ismerősnek tűnő madárszerű emblémával. Ha valakinek esetleg nem rémlene pontosan, ez a Szabad Demokraták Szövetsége nevű párt emblémája, ami halottaiból feltámadva szintén állít jelöltet a kerületben. Hogy teljes legyen a kép, azt a Mécs Imrét, aki az SZDSZ után az MSZP-t is megjárta. A Jobbik jelöltje pedig Bodor Zoltán kerületi alelnök.

Nem is arra szavaznak

Aki pedig esetleg még ettől sem jött lázba, a választás még egy igazi ritkasággal is szolgál: a Fidesz és az LMP is olyan jelöltet indít, aki már bent van a parlamentben. Ez azt jelenti, hogy ha közülük bármelyik nyer, ugyan a kerület képviselőjévé válik, de ezzel valójában valaki mást juttat be a parlamentbe, mert a megüresedő listás helyük feltöltéséről a pártjuk dönt. Könnyen lehet tehát, hogy olyan embert szavaznak be a második kerületiek a parlamentbe, akit nem is ismernek. Egyelőre egyik párt sem árulta el, ki lenne a beugró, az LMP esetében annyit lehet tudni, október 18-án a budapesti kongresszuson derül ki a jelölt neve, Karácsony pedig azt kérte a párttól, lehetőleg második kerületi legyen a jelölt.

Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika jelöltje (b) szórólapot oszt az időközi országgyűlési képviselő-választásról tartott sajtótájékoztató előtt
Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika jelöltje (b) szórólapot oszt az időközi országgyűlési képviselő-választásról tartott sajtótájékoztató előtt
Fotó: Szigetváry Zsolt

Ez a megoldás pedig a Fidesz esetében igazán érdekes. 2004-ben Sopronban az MSZP Kránitz Lászlót indította el egy időközi választáson, aki akkor már bent volt a parlamentben. A Fidesz akkor etikailag kifogásolta, az akkori kampányfőnök pedig azt mondta: nem fair az MSZP eljárása, mert a választók nem tudják, kire szavaznak, lehet, hogy egy másik város polgárát juttatják így a parlamentbe. A soproni választási bizottság a fideszes és MIÉP-es tagok szavazataival ki is zárta a jelöltek közül Kránitzot, a bíróság aztán úgy döntött, mégis indulhat. Más kérdés, hogy végül maga lépett vissza, miután kiderült, hogy pénzes utalványokat osztogatott a kampányban. (Ezen kívül egy hasonló eset volt, 2007-ben a XI. kerületben, akkor egyenesen három parlamenti képviselő indult.)

Hagyjuk a múltat

Láng Zsolt
Láng Zsolt
Fotó: Honéczy Barnabás

A Fidesztől így azt szerettük volna megtudni, miért változott meg a véleményük, és lett fair képviselőt indítani a képviselőségért. Láng nevében sajtófőnöke, Balaton Balázs azt mondta, a kezdeményezés nem Lángtól, hanem a  KDNP és a Fidesz II. kerületi szervezeteitől jött, így ezt nekik kell tudniuk.

Kocsy Béla, a II. kerületi KDNP vezetője az Indexnek elmondta, Láng Zsoltot a kerületi és országos választmány is egyhangúlag alkalmasnak találta és erkölcsileg mindenki támogatta Láng jelölését, aki már többszörösen is bizonyított a kerületben. Amikor a soproni példával jöttünk elő, Kocsy azt mondta, ő a múlttal nem tud foglalkozni, ő a jelennel foglalkozik, Láng pedig alkalmas jelölt. Azt nem tudta, Láng győzelme esetén ki kerülhetne a parlamentbe.

A törvények egyébként valóban lehetővé teszik, hogy már a parlamentben lévő képviselők induljanak a képviselőségért, majd helyettük más kerüljön be, mondta el az Indexnek  Tóth Zoltán választási szakértő, az  Országos Választási Iroda volt elnöke. Tóth szerint ezt a kérdést egyelőre nem is próbálta senki szabályozni.

Karácsony Gergely az Indexnek azt mondta, az LMP azért választotta őt, mert mindenképpen országosan ismert jelöltet akartak, mert szerintük országos tétje van a választásnak, aki pedig az LMP-n belül ennyire ismert, azok bent is vannak a parlamentben. Karácsony azt mondta, ha a budapesti kongresszuson megválasztják az esetleges bekerülőt, ő is részt fog venni a kampányban, így pedig már szerinte korrekt ez a megoldás, és nem árulnak zsákbamacskát.