Orbán fogadja az amerikai nagykövetet

2011.10.18. 08:51

Kedden fogadja Orbán Viktor miniszterelnök hivatalában az amerikai nagykövetet – írja az origo Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőre hivatkozva. A hírt Havasi Bertalan, a kormányfő sajtóstábját vezető helyettes államtitkár is megerősítette. Az Index más forrásból úgy értesült, hogy a találkozóra délután kerül sor.

Múlt héten Magyarország számára roppant kínos vélemény jelent meg az egyik legtekintélyesebb, és általában igen jól értesült amerikai napilap, a Washington Post hasábjain. Eszerint Orbán Viktor, miközben Kínával és Szaúd-Arábiával kokettál, nem tud időt szakítani, hogy találkozzon az USA nagykövetével, Eleni Tsakopoulos Kounalakis-szal.

A cikk szerint a nagykövet asszony – akinek kezdetben jó kapcsolata volt Orbánnal – augusztus óta próbál hivatalos diplomáciai jegyzékben, demarche-ban tiltakozni Orbán antidemokratikus lépései ellen. A jegyzéket személyesen szeretné átadni, a miniszterelnök azonban nem szakít időt rá.

A publicisztika szerint a kifogások a médiára, az igazságszolgáltatás függetlenségének megnyirbálására, a kisebbségek elleni támadásokra és az egypártrendszer felé való sodródásra vonatkoznak.

A lap azt is megjegyezte, hogy amikor nyáron Hillary Cliton amerikai külügyminiszter Magyarországra látogatott és a demokratikus intézmények megőrzésének fontosságára figyelmeztette Orbánt, az üzenet láthatólag nem ment át: a magyar kormányfő ugyanis akkoriban már Ven Csi-pao kínai miniszterelnöknek dicsérte (az emberi és politikai jogokat semmibe vevő) Kína vívmányait.

Szíjjártó szerint a kormány nem kapott jelzést Washington hivatalos tiltakozásáról, és a politikai illetve katonai szövetségesek között igencsak szokatlanak számító jegyzék átadásának szándékáról.