Nincs felelés, amíg nincs fűtés

2011.10.19. 07:28
Tizennyolc Pest megyei iskolában nincs fűtés, de csak háromban rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. A többi iskolában rétegesen öltözködnek, és rövidített tanórákkal próbálják kibekkelni, amíg a gázszolgáltató hajlandó a 96 milliós tartozás ellenére újraindítani a fűtést.

Általában október 15-én szokott indulni a fűtési szezon Ócsán, az ötvenes években létesített Bolyai János Gimnáziumban, ám idén másként alakult. A Pest Megyei Önkormányzat által fenntartott iskolában le van plombálva a gázóra, az önkormányzat tartozik a gázszolgáltatónak, a Tigáznak, és amíg nem rendezik a tartozást, nincs fűtés az iskolában. A megyében 18, az önkormányzat által fenntartott oktatási intézményben nem indult be a fűtés, ezekben vagy rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el október 17-21-ig, vagy rövidített órákat tartanak, vagy később kezdődnek, esetleg másik épületekbe kerültek át az órák.

04
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Október 18-án iskolakezdéskor az ócsai gimnáziumban néztük meg, hogyan zajlik az élet egy fűtetlen iskolában, ahol nem rendeltek el szünetet. A város gimnáziumába sok más településről járnak be diákok, a tömegközlekedési járatokhoz kell igazítaniuk az iskolakezdést, ezért itt nem nyolckor kezdik a tanítást, hanem fél nyolckor. Fél nyolckor Ócsán mínusz hat fok volt kint, a diákok rendületlenül ültek a padokban, páran kabátban, de legtöbbjüknek elég volt a réteges öltözködés. A lányok párnákat kapnak a székeikre, és a szünetben ingyen forró teát osztottak a diákoknak, szolidaritásból a büfében ingyen jár most a forró tea.

02

Bent az iskolában 15 fok van, mióta beköszöntött a hideg. Az intézmény szerencsés helyzetben van, mert az épület jó állapotú, falai vastagak, a szigetelés jó, így tartja azt a hőt, ami a kellemes meleg szeptemberben felgyülemlett. A rövidített, 30 perces tanórák megtartásáról hétfőn hoztak döntést az iskolában, kedden már eszerint folyt a tanrend. Talapka Józsefné igazgatónő elmondta, hogy a rövidített tanórákba az óra eleji beszámoltatás nem fér bele, azaz nincs felelés, amíg nincs fűtés, mert csk így tudnak haladni a tananyaggal.

„Szerintem rosszul mutatna az Indexen, ha mindenki feszülten írná a dolgozatát” – próbálta viccesen tálalni a szomorú helyzetet egy fiatal történelemtanár abban a teremben, ahol a fényképet készítettük.

A tornaórákra nem kell most a gyerekeknek levetkőzniük, csak sétálgatnak tornázás helyett. Kérdeztük, hogy ilyenkor hősugárzókat nem lehet-e bevetni, de a vezetőség szerint ezt nem bírná el az iskola áramrendszere.

„Most a Pannika csönget” – mutat  az igazgatónő a gondnok nénire, aki pontban nyolckor megnyomja a falon a csengő kapcsolóját. A tanulók körében nincs lázongás, bár ehhez az is hozzátartozik, hogy ez egy jó hírű iskola. A szünetben mindenki tisztelettudóan köszöntötte az igazgatónőt, és látszott rajtuk, hogy pozitívan állnak a hozzá a kellemetlen szituációhoz.

Az iskola vezetése folyamatosan tárgyal fenntartójával a fűtés beindításáról, de egyelőre nem tudnak biztosat, csak reménykednek, hogy egy-két napon belül megoldódik a helyzet. Az iskola gazdasági igazgatójától megtudtuk, hogy ennek a közepesnek számító, 14 termes iskolának körülbelül 7 millió forintot tesz ki az éves fűtési költsége. A gazdasági igazgató szerint nagyon megfontoltan kell gazdálkodniuk, olyan kis dolgokon tudnak spórolni, mint például a kevesebb fénymásolat készítése. Amire nagyon muszáj költeni, arra jut pénz, de idén náluk karbantartásra már nem tudnak elkülöníteni összeget.

Az iskolaigazgató kifejtette, hogy ha hosszabb távon nem sikerülne visszakapcsoltatni a fűtést, akkor esetleg az lehetne a megoldás, hogy előrébb hozzák az október 29-től november 6-ig tartó őszi szünetet, és talán ezalatt megoldódna a fűtés kérdése.

A Bolyaiban ott jártunkkor jó hangulat uralkodott, a szünetben a Metallicától a Nothing Else Matters szólt jó hangosan az iskolarádióból. „Ráadásul olyan zene megy, amit én is nagyon bírok, pedig nem beszéltünk össze” – konstatálta az igazgatónő, amikor megjegyeztem, milyen jó hangulatú az intézmény. „Reméljük, csütörtökön már úgy jönnek, hogy lesz fűtés!” – búcsúzott az intézményvezető.

03

Hogy történt?

Pest megye önkormányzata közleményben kért elnézést minden érintettől, és kijelentette, mindent megtesz a tanítás feltételeinek helyreállítása érdekében. Az Index kérdésére Ambrus András, az ökormányzat sajtófőnöke elmagyarázta, hogyan állhatott elő az a faramuci helyzet, hogy 18 iskola fűtés nélkül maradt. A fűtést csak azokban az intézményekben nem tudják biztosítani, ahol a Tigáz az áramszolgáltató, mert az önkormányzat 96 millió forinttal tartozik a cégnek. Több szolgáltatónak is tartoznak, de egyedül a Tigáznak nem volt elég, hogy Orbán Viktor garanciát vállalt arra, hogy az állam átvállalja a megyék 180 milliárd forintos tartozását.

A kormány október 1-én írta alá a megállapodást arról, hogy a megyék szeptember 1-ig felhalmozódott adósságait átvállalja. Több más cégnek is tartozik a megyei önkormányzat, de a Tigáz egyedüliként további garanciákat akar arra, hogy megkapja a pénzét –addig nem állítja vissza az iskolákban sem a fűtést. Ambrus András hozzátette: már régóta tudták, hogy baj lesz, hiszen alapvető probléma van a megyék normatív támogatási rendszerével, ami helyett feladatalapú finanszírozásra volna szükség. A városi önkormányzatokkal ellentétben a megyék még adókat sem vethetnek ki.

Pest megye ráadásul különösen rossz helyzetben van, mert míg például Csongrád megyében három középiskola van megyei kézben, addig Pest megyében harmincnégy. Az intézményeket fűteni kell, áramra van szükség, de nem kaptak rá elég pénzt.

KIMUTATÁS a Pest Megye Önkormányzata által fenntartott közoktatási intézményekről, ahol a gázszolgáltatás nem megoldott
2011. október 18.
Intézmény neve  
Intézmény intézkedése
Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium Aszód rendkívüli szünet
Bem József Műszaki Szakközép- és Szakiskola Cegléd rövidített órák
Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola Cegléd rendes munkarend, mozgás biztosításával
Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Cegléd rövidített órák, ill. oktatás más helyszínen
Kossuth Lajos Gimnázium Cegléd rendes munkarend
Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola Cegléd rendes munkarend
Táncsics Mihály Gimnázium Dabas rendes munkarend, október 19-től a kisgimnazisták részére rendkívüli szünet
Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Gödöllő rendkívüli szünet
József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola Monor rövidített órák
Szterényi József Szakközépiskola és Szakiskola Monor rövidített órák
Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskola Ócsa rövidített órák
Pálóczi Horváth István Szakképző Iskola és Kollégium Örkény rendkívüli szünet
Fáy András Mezőgazdasági, Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Pécel rövidített órák
Ady Endre Gimnázium Ráckeve a tanítást 9.15-kor kezdik, de az órákat megtartják
Nevelési Tanácsadó, Logopédiai Intézet és Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság Szentendre más helyszínen oktatnak (Móricz Zs. G.-ban és a Barcsay Ált. Isk.-ban)
Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola Szigetszentmiklós rövidített órák
Cházár András Óvoda, Általános Iskola, Fejlesztő Iskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon, és Pedagógiai Szakszolgálat Vác (Szentendre!) a Szentendrei tagintézményben nincs fűtés, szervezett foglalkoztatás
Király Endre Ipari Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Vác rövidített órák

A mostani fűtési kálvária is azért alakulhatott ki, mert a megyei önkormányzat szerint a legfontosabb kiadás a tanárok bérezése, a második helyen az ingyenes tankönyvek biztosítása a rászorulóknak, a harmadik helyen a víz és a világítás finanszírozása áll, és a fűtés csak ezek után következik a sorban. Sajnos erre már nem jutott.

Van olyan nézet, ami szerint ez a helyzet azért jöhetett létre, mert az előző kormány alatt a megyék szinte mind fideszes irányítás alatt álltak, ezért olyan rendelkezéseket hoztak, amik elkezdték kivéreztetni a megyéket. Ambrus András szerint januártól jobb lesz a helyzet, mert aláírták a megállapodást arról, hogy 2012. január 1-től a kormány átveszi a megyei önkormányzati rendszer feladatait, de az addig fennmaradó három hónapot valahogy ki kell bírni.

Az MSZP a hírekre reagálva közölte, hogy Pest megye problémái túlmutatnak a megye határain, ezért a fővárosiakkal közösen demonstrációt, utcai nagygyűlést szerveznek szerda estére a Nemzetgazdasági Minisztérium elé. A Jobbik csütörtökön tüntet.