Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vigyázz, megőrült a sátán!

2011.10.23. 16:24
A Nemzeti Együttműködés Rendszeréről, az elmúlt húsz év egyenlőtlenségeiről, kordonépítőkről és kordonbontókról, és egy új diktatúráról is szólt az LMP 56-os megemlékezése.

„Nem én kiáltok, a föld dübörög, Vigyázz, vigyázz, mert megőrült a sátán...” József Attila, Nem én kiáltok című versének első két sorát is transzparensükre vetették az 56-os forradalomra emlékező LMP-sek. A kezdés előtt fél órával még az lehetett hinni, hogy nem is lesz megtartva a rendezvény, hiszen mindösszesen tizennyolc ember lézengett a  Műegyetem K épülete előtt a szemerkélő esőben. Aztán megjött Karácsony Gergely, feltűnt Jávor Benedek, Scheiring Gábor és Kukorelly Endre is.

Vágó Bernadett kérdései

Aztán két órakor a Himnusz után a konferenszié bejelentette Vágó Bernadettet, a párt szóvivőjét, mire az addigra negyven-ötven főre nőtt tömeg elkezdett nevetgélni és a "Szél" szót bekiabálni. Erre a műsorvezetőnek leesett, kicsit elbakizta a szóvivő nevét. Következett tehát Szél Bernadett és az ő költői kérdései.

„Tegyük fel őszintén a kérdést, mi, magyarok, méltóak vagyunk-e '56 örökségére? Hogy vizsgázik az elmúlt húsz esztendőnk? Közösségi felelősségünket átérezve szabad polgárai vagyunk ennek a hazának? Képesek voltunk legalább kizsákmányolás legszélsőségesebb formáit megszüntetni?"

A szóvivő  mindezekre annyi választ adott, hogy  szerinte a magyar nemzetközösség rosszul vizsgázott, ugyanis a javakat és a terheket igazságtalanul elosztó szélsőséges egyenlőtlenségekkel terhes viszonyokat teremtettünk az elmúlt húsz évben. Hozzátette, az lenne a dolgunk, hogy a bajokat orvosoljuk, a társadalom összetartozás érzését erősítsük, ám itt és most nem ez történik. Helyette a demokrácia újabb és újabb hitelveszését tapasztaljuk.

Schiffer Gergely és a legnagyobb hazugság

A következő felszólaló aztán lecsapta a konferenszié bakiját. Karácsony Gergely reménykedett, hogy Schiffer Gergelyként mutatják be, ezzel is mutatva a párt egységét. Nem így történt. Az LMP frakcióvezető-helyettese aztán komolyra fordította a szót, és jöttek a kemény szavak. Miszerint a magyar társadalom ötvenöt év után nem tud mit kezdeni  '56-tal.

„A forradalom távolabb van, mint '89-ben gondoltuk volna. 1956-ból nem tudtunk egységes, nemzeti hagyományt teremteni. '89-ben még úgy tűnt, hogy a harmadik magyar köztársaságot sikerül '56 hagyományára alapozni” – vélekedett. Azonban a politikai pártok nem tettek azért, hogy Magyarország egységes legyen abban az értelemben, hogy megtartja önbecsülésünket, mégis, harmonikus egységben tudjunk élni. Ehelyett tudatosan megosztották a magyar népet, és '56 hagyományát is.

„Ez a folyamat 2006. október 23-án végzetes sebet ütött a köztársaságon: a kordon építők és a kordon bontók politikája akkor jutott a csúcsra. Innentől kezdve már csak egy lépés volt, hogy a csalódott és fásult magyar társadalom kétharmadot adott egy olyan hatalomnak, ami az utolsó elemeit is lebontja a harmadik köztársaságnak” – fogalmazott az LMP frakcióvezető-helyettese.

Karácsony szerint a mostani hatalom úgy hívja magát, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere, ami a legnagyobb hazugság az elmúlt húsz év politikájában, hiszen nemzeti együttműködést nem lehet parancsszóra létrehozni. „Ez nem a Nemzeti Együttműködés Rendszere, hanem egy lopakodó, új diktatúra” – jelentette ki.

Ezt követően a maroknyi LMP-s átsétált a Szabadság hídon, hogy csatlakozzanak az Egymillióan a sajtószabadságért rendezvényéhez.