Párttá alakul a 4K!

2011.10.24. 17:23
Az "Egymillióan a magyar sajtószabadságért" civil szerveződésen belül létrejött Negyedik köztársaságot! (4K!) baloldali tömörülés a héten hivatalosan is belevág a párttá alakulás folyamatába. Ha rákényszerülnek, a Fidesz-kormány leváltása érdekében bármelyik baloldali erővel készek időleges szövetségre lépni.

A mozgalom képviselői szerdán jelentik be hivatalosan a pártalapítási mozgalom megkezdését, az alakuló kongresszusra májusban kerülhet sor. A hétfői háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy az érdeklődők első körben novemberig jelentkezhetnek, utána a felálló alapszervezeteken keresztül lehet majd csatlakozni.

A tagság és a profik

Az új pártnak kétfajta programja lesz. A hosszú távú célokat, így elsősorban a képviselendő rétegek meghatározását és a politikai szereplők konszenzusán alapuló új, köztársasági alkotmány megteremtését rögzítő programot a párttagság közösen írja majd, részvételi alapon. A szervezők ennek megfelelően olyan mozgalmi struktúrában gondolkoznak, amelyben folyamatos a vélemények becsatolása.

A pillanatnyi helyzethez igazodó, konkrét választási programot szakértők írják. A pártnak lesz egy szűkebb profi politikusi rétege, akik a tagság által megszabott program végrehajtói. A demokratikus, képviseleti működés és a hatékonyság egyesítésével a 4K!-sok szerint elkerülhető az a csapda, amibe az LMP beleesett: a túlságosan bázisdemokratikus működés miatt a tagság bármit könnyen megvétózhat, és a párt nem képes igazán karakteres megnyilvánulásokra.

Nagy az igény új ellenerőre

A háttérbeszélgetésen – melyen a szervezők részéről Istvánffy András, Nagy András és Salha Omar vett részt – elhangzott, hogy a 40-es évek óta egy nagy tömb van a baloldalon, melyből aki kilépett, eltűnt a süllyesztőben. Ehhez képest a komoly erőnek tekinthető Gyurcsány-csoport kilépése az MSZP-ből jelentős fordulat, és bár a választók többsége számára az MSZP-ben maradók és a távozók is hiteltelenek, a lépés következményei egyelőre beláthatatlanok. Arra viszont, mint mondták, óriási szükség van, hogy az öregedő, hagyományos baloldal bomlási folyamatait új, külső, hiteles szereplő is befolyásolja.

Miközben a kormány új rendszert épít, nagy az igény az ellenerőre – mondják a 4K!-sok. Bár a véleményük az MSZP-ről és a Gyurcsány-féle DKP-ról a lehető legrosszabb, a Jobbikot kivéve az ellenzék bármelyik erejével elképzelhetőnek tartják a taktikai együttműködést a Fidesz-kormány leváltására. Annál is inkább, mert a politikai pályát a választási törvény reformjával a Fidesz írja, és a kormánypárt nyilván abban érdekelt, hogy az egyfordulós rendszerrel az új baloldali szereplőket összekényszerítse a lejáratódott posztkomunistákkal.

Feltörnék a patthelyzetet

Mint mondták, a 4K!-nak az LMP és az MSZP közötti beszédképtelenség feloldásában is kulcsszerepe lehet: az új párt nem fog kínosan egyensúlyozni a Fidesz és a szocialisták között, mint az LMP, és így kívülről törheti fel a két párt közötti patthelyzetet.

A 4K! elsősorban Budapesten és a vidéki városokban próbál majd szimpatizánsokat, tagokat szerezni a középosztály, a fiatalok és a szegények érdekeinek politikai képviseletével. A háttérbeszélgetésen közölték, hogy a valós növekedési pályát a középosztály és az alsó rétegek létbiztonsága, a vásárlóerejük megteremtése jelentheti.

Milliárdok nélkül

Olyan, a svédországihoz hasonló, "fejlesztő állam" megteremtésében gondolkoznak, amely az oktatás és a gazdaság prioritásainak összehangolására törekszik. "Aki kisebb államban, neoliberális gazdaságpolitikában reménykedik, ne a 4K!-ban keresse a matolcsyzmus ellenszerét" – hangzott el.

A párt finanszírozásával kapcsolatban annyit közöltek, hogy – miként a Jobbik és az LMP példája megmutatta – ha van mozgalom és lelkesedés, új, sikeres politikai kezdeményezést milliárdok nélkül, kisebb adományokból is létre lehet hozni